Zondag in Vroege Vogels: Het geheim van de berg en Vroege Vogels honing

Zondag in Vroege Vogels: Het geheim van de berg en Vroege Vogels honing

Vrijdag, 24 augustus 2012 - 13u59

Een groot team van Nederlandse wetenschappers reist de komende weken af naar het Zuidoost-Aziatische eiland Borneo om onderzoek te doen naar de duizenden endemische planten en dieren die er voorkomen, met name in het hooggebergte. Centrale vraag is hoe al die unieke soorten hier zijn geëvolueerd. 

Onder de 40 wetenschappers van het Leidse Naturalis Biodiversity Center en de Maleisische natuurbeschermingsorganisatie Sabah Parks, zijn insectendeskundigen, vogelaars, amfibieënkenners en slakkenonderzoekers. Expeditieleider en ecoloog Menno Schilthuizen van Naturalis komt zondag naar het Capitool, één dag voor vertrek. De Borneo expeditie duurt tot en met 25 september.
Bron: Naturalis
 
Vroege Vogels honing. 
Al maanden leven er tienduizenden bijen vlak naast het Capitool, met werksters, darren en een natuurlijk een koningin. De kast van het Vroege Vogels volk is enorm in gewicht toegenomen, wat betekent dat de bijen heel wat liters honing hebben gemaakt. Zondag gaan we samen met onze huisimker Pim Lemmers, ouderwets honing slingeren. 
 
Hoe slinger ik?
De ramen worden uit de bijenkasten genomen, de wasdekseltjes waarmee de cellen verzegeld zijn, worden weggesneden, waarna de ramen met de open raat in een centrifuge (de honingslinger) wordt gehangen en de honing eruit wordt geslingerd. De honing wordt vervolgens gezeefd. De meeste honing is tegenwoordig slingerhoning.
 
 
Presentatie: Karin van den Boogaert.
 
‘Vroegere Vogels’, zondag 26 augustus om 08.05 uur op Radio 1
 
Foto: VARA / Rogier Veldman
 

Related posts:

  1. Zondag in ‘Vroege Vogels’: vroege zwammen
  2. Vroege Vogels op zondag live vanaf de Floriade 2012
  3. Zondag in ‘Vroege Vogels’: Tuinreservaten
  4. Zondag in ‘Vroege Vogels’: Groene metropool en natuurliedjes
  5. Zondag in ‘Vroege Vogels’: handboek natuurfotografie