Peeters & Pichal- een einde in majeur

Peeters & Pichal- een einde in majeur

Donderdag, 28 juni 2012 - 12u00

Het is voorbij. Gedaan. Na vijf seizoenen houdt Peeters & Pichal ermee op. Het Radio 1-programma met Annemie Peeters en Sven Pichal was één van de meest spraakmakende van de voorbije jaren.

In het begin was het een consumentenprogramma, maar al snel werd het breder opengetrokken en werden luisteraars meer en meer betrokken bij de onderwerpen. Breed maatschappelijke thema’s kwamen aan bod en het programma slaagde erin heel wat wantoestanden aan de kaak te stellen en bracht geregeld kleine en grotere verschuivingen teweeg. Een eigenzinnig overzicht van de topmomenten van vijf jaren Peeters & Pichal, door de bril van de redactie van het programma.
 
Seizoen 2007- 2008
 
- Peeters & Pichal lieten voor het eerst van zich spreken in september 2007: elektrozaken als Mediamarkt, Krëfel, Vanden Borre, Makro en Fnac bleken tweedehandstoestellen te verkopen als nieuw.
- Eind november 2007 lanceren Peeters & Pichal het meldpunt voor Voortijdige Eindejaarsfeer. Een stickeractie en de single Sper de kerst vormen samen een zorgvuldig opgebouwde actie om niet te snel met kerst te beginnen. De actie beroert al snel de gemoederen. Ze zorgde voor protest bij enkele politici en Unizo. Sper de kerst groeide uiteindelijk uit tot ‘talk of the town’ en een succesvolle benefietactie voor Music for Life.
- Tijdens een uitzending over het bakken van de ideale cake neemt een West-Vlaming Annemie Peeters te grazen. “In West-Vlaanderen gebruiken wij Lektamindose om cake te bakken.” Het geluidsfragment haalde 100 000 views op YouTube.
- Maar nog sensationeler zijn de reportages die de toen nog onbekende Philippe Geubbels maakt voor Peeters & Pichal. Hoogtepunt: Philippe Geubbels ontmoet Hot Marijke in haar blootje op een eroticabeurs.
- Moet je een financieel expert zijn om lucratief te beleggen- Peeters & Pichal laat kleuters uit de derde kleuterklas gedurende vier maanden beleggen. Wat bakken zij ervan- Uiteindelijk maakten de kleuters 1002 euro winst, beter dan de gemiddelde beurswinst.
- Jongeren drinken steeds vaker en steeds meer. ‘De Vlaming’ vindt dat jongeren onder de 16 of zelfs 18 geen alcohol mogen drinken of kopen. Dat blijkt uit een rondvraag van Peeters en Pichal. Annemie Peeters stuurde haar zoon Max (toen 13) op pad om te kijken hoe gemakkelijk je als minderjarige alcohol kan kopen.
- Peeters & Pichal bakt opnieuw Expobrood, volgens het originele recept uit 1958. Het brood werd uitgedeeld op enkele parkings langs autosnelwegen. Een luisteraar won honderd broden om uit te delen in zijn straat.
 
Seizoen 2008-2009
 
- Eind september breekt de Fortiscrisis in België uit. Heel de wereld komt in de ban van de nu al historische financiële crisis van 2008. Volgens verschillende kranten besluit premier Yves Leterme meteen na een Peeters &Pichal-uitzending over de mogelijke gevolgen van een bankenfaillissement, om stappen te ondernemen. Hij kondigt aan dat de overheid zich borg stelt. Het programma blijkt een ongeziene impact te hebben.
- Wie collega’s wilde meenemen met de bedrijfswagen, moest daarvoor een medisch attest hebben. Peeters & Pichal stelden het probleem aan de kaak, en de toenmalige staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft een einde gemaakt aan de regel.
- Een ongezien enthousiast gevolgde uitzending over wielertoeristen leidt tot het nieuwe begrip ‘Wielerterroristen’. Wielertoerisme wordt superpopulair in Vlaanderen maar almaar meer mensen ondervinden de andere kant van de medaille.
- 5 maart 2009 is nationale Peeters & Pichal-carpooldag. Sven en Annemie organiseerden in samenwerking met de Vlaamse overheid de actie Rij met mij. Aan opritten van autosnelwegen worden carpoolers in de watten gelegd. Hannelore Bedert zingt het actienummer
 
 
- Annemie Peeters en Sven Pichal adopteren in december 2008 elk een varken. De big van Annemie zit bij een bioboer in Geel, die van Sven zit in een, killere, industriële omgeving. De varkens heten Annemieke en Sven. De radiomakers volgen het leven van beide varkens maandenlang op de voet. Het experiment eindigt in het slachthuis. Op 19 juni helpen luisteraars een handje om de beestjes binnen te spelen tijdens een barbecue. Jawel, Kalfje Willy van Basta was eigenlijk niet echt een origineel idee.
 
Seizoen 2009-2010
 
- Peeters & Pichal ging op zoek naar de meest “schokkende weg” van Vlaanderen. De twijfelachtige winnaar werd de Scheestraat in Lennik, die overgaat in de Galgenstraat in Schepdaal.
- Het verzamelen van verkeersinformatie verloopt niet efficiënt. De bal ging aan het rollen in Peeters & Pichal. Het duo nam de kwaliteit van verkeersinformatie onder de loep en kwam tot de pijnlijke conclusie dat Vlaamse verkeersinformatie "kaas met gaten" is. Meteen de aanzet om de hele verkeersinfo van de vrt te herbekijken.
- Poetsvrouwen en hun werkgevers frauderen steeds vaker met dienstencheques. Dat zegt een anonieme klokkenluidster, die de misbruiken in de sector van de huishoudhulp aan de kaak stelt, in Peeters & Pichal. Bij Federgon, de beroepsfederatie van de uitzendsector die de dienstenchequebedirjven vertegenwoordigt, reageert men alvast verrast. De kwestie belandt in het parlement.
- Naar aanleiding van het rookverbod in horeca-zaken organiseerden Peeters & Pichal een debat vanuit het Gentse café ‘Backstage’. Rokers en niet-rokers werden er aan een tafel gezet, en ook de academische wereld was vertegenwoordigd. Sven kan voor- en tegenstanders met moeite uit elkaar houden.
- Op 14 december vertrekt Sven Pichal op ecologische wijze richting Denemarken. Hij verplaatst zich met een reeks groene voertuigen en hoopt op 18 december in Kopenhagen te arriveren om daar een uniek stuk poolijs aan de organisatoren van de Klimaattop te overhandigen. Een klein fietsongevalletje niet meegerekend, slaagt Sven in zijn missie.
- Op 26 januari klaagt een luisteraar dat diepe putten in de E313 zijn auto beschadigen. Dezelfde dag komt er een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur nadat Minister Crevits de massa reacties tijdens het programma had gevolgd. Een week later kondigt mobiliteitsminister Crevits (CD&V) een grondige renovatie van de snelweg aan.
- Wielertoeristenclub De Palingrijders uit Sint-Lievens-Esse heeft een wedstrijd gewonnen van Peeters & Pichal. Presentator Sven Pichal kwam zelf ontworpen fietsbellen overhandigen aan alle leden van de club. De radiomakers vinden dat wielertoeristen te vaak en te agressief mensen toeroepen om opzij te gaan omdat hun racefietsen vaak niet voorzien zijn van een bel.
- De Aswolk uit Ijsland verstoort de luchtvaart in Europa. Peeters & Pichal gooit zijn uitzendingen open voor iedereen die ergens gestrand is en een bericht wil laten horen. Ze maken er zelfs een extra zondaguitzending van.
- Een item over keizersnedes brengt een stroom van openhartige reacties op gang, live op de radio. Veel Vlaamse vrouwen kiezen voor keizersnede omdat het hun vagina ‘strak’ houdt. Nogal wat mannen zijn verheugd met de beslissing van hun vrouwen.
 
Seizoen 2010-2011
 
- Peeters & Pichal koos cateraar Bart Claes tot Hardst Werkende Vlaming. Hij werkt 126 uur per week.
- December 2010: Het charter "Neem 's op" bevat de basiseisen voor een klantvriendelijk beleid van bedrijven. De hele week organiseerde Peeters & Pichal diverse acties om de ondernemingen te vragen meer aandacht te besteden aan onder meer kortere wachttijden van helpdesks en duidelijkere facturen en tarieven.
- Alle grote bedrijven uit de telecomsector, de elektriciteits- en de gassector hebben zich geschaard achter een intentieverklaring rond klantvriendelijkheid. De verklaring is het resultaat van de actie "Neem 's op", een samenwerking tussen het Peeters & Pichal, Test-Aankoop en minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne.
- Marc Tritsmans uit Boechout wordt door zijn collega's op de technische dienst in het
Borsbeekse gemeentehuis op handen gedragen na zijn prijs voor Beste Dichtbundel. Maar heel veel aandacht kreeg Marc niet na zijn overwinning en daar wilden Peeters & Pichal iets aan doen. Ze promootten zijn werk met een radiospot, een promo-actie in de boekhandel, reclame via de nieuwsbrief, hun website, Facebook en Twitter. De bundel van Tritsmans hoorde uiteindelijk bij de beste verkochte poëzie van het jaar.
 
Seizoen 2011-2012
 
- September 2011: De 15-jarige Linoy Avisar blijkt de meest diverse Vlaming te zijn volgens het Radio 1-programma Peeters & Pichal. Zij zochten de Vlaming met de verste roots die zelf Nederlands spreekt en van wie de grootouders een andere afkomst hebben. Een van de familieleden moest wel Vlaams zijn. Hun zoektocht leidde naar Linoy met een Belgische moeder, een Israëlisch vader en Duitse, Israëlische, Servische en Vlaamse grootouders. Bovendien zijn haar overgrootouders van zes verschillende origines.
- Aan de poort van het kasteel van Ciergnon daagde op 22 november 2011 een 'werkloze clown' op, tot groot jolijt van de verzamelde pers. "Ik ben op zoek naar een circus en er was me verteld dat er hier één was. Ik ben een clown zonder werk, zie je", vertelde Pieter-Jan Symons voor de camera's van de VRT.
- Per 1 januari treedt het charter voor de klantvriendelijkheid in werking. Wie vanaf dan naar een klantendienst belt, mag maximaal 2,5 minuten wachtmuziek horen. Daarna moet u in principe altijd iemand aan de lijn krijgen. In de zomer van dit jaar zetten 21 bedrijven en overheidsdiensten hun handtekening onder het zogeheten 'charter voor klantvriendelijkheid'. Het ontwerp kwam er na de 'Neem's op'-actie van het radioprogramma 'Peeters & Pichal', waarin de lange wachttijden bij onder meer Mobistar werden aangeklaagd.
- Peeters & Pichal deed een enquête bij 23 luisteraars op zoek naar de meest inspirerende Twitteraar. Dat werd Michel Baeten ( @mbaeten )
- Peeters & Pichal bracht aan het licht dat elektronica soms zo gemaakt wordt dat ze na een bepaalde limiet vanzelf stuk gaat. Bijvoorbeeld: sommige printers zijn zo geprogrammeerd dat ze nat het afdrukken van 18 000 bladzijden stilvallen.
- Peeters & Pichal vanuit Bangladesh! In de radioreeks Made in Misery volgde Sven Pichal van maandag 12 december tot vrijdag 16 december 2011 de weg van een goedkoop T-shirt. Hij probeert in één week niet alleen de plaats te vinden waar het T-shirt werd gemaakt, maar ook de maaksters van het bewuste kledingstuk.
- Peeters & Pichal ging op vraag van Vlaams Minister-President Kris Peeters op zoek naar een nieuwe benaming voor 'usurperende bevoegdheden'. Het werd
‘Fantoombevoegdheden’.
- De busramp in Zwitserland dompelt heel België in diepe rouw. Peeters&Pichal biedt luisteraars de kans hun steun te betuigen via de radio. Het worden de meest emotionele uitzendingen uit vijf jaar Peeters en Pichal.
- Gezocht en gevonden op basis van veel becijfering: de drukste gemeente van Vlaanderen. Het drukst is Aalst tijdens de weekends, en Mortsel op weekdagen.
- Het grote Uplace-debat. Peeters & Pichal bracht voor- en tegenstanders van shoppingcenter Uplace samen voor een verhit debat in Vilvoorde. Niet lang daarvoor ging het er al even hard aan toe tijdens een vakbondsdebat waarbij voor en tegenstanders van vakbonden rond de tafel gingen zitten. Allemaal live gecovered.
- Een radioreeks die de race naar de gemeenteraadsverkiezingen 2012 in gang zet is Bel de Burgemeester! Van maandag 16 tot en met woensdag 25 april nodigt Peeters en Pichal verschillende burgemeesters uit, zowel van provinciehoofdsteden als van kleinere steden. De inwoners van die steden kregen telkens de mogelijkheid om aan hun burgervader pertinente vragen over de stad te stellen. Onder andere burgemeesters Patrick Janssens, Bart Somers, Louis Tobback en Leopold Lippens luisterden naar de vragen van hun burgers.
- “ Degenen die een trein hebben genomen, gelieve deze bij het uitstappen terug te geven”. Annemie en Sven verzamelden de beste ‘berichten aan de reiziger’ in de Vlaamse treinen. Opnieuw een hit op facebook.
 
 
Foto: VRT / Bart Musschoot
 
- Feestelijke slotsuitzending Peeters & Pichal , donderdag 28 juni, De Handelsbeurs in Gent, vanaf 20 uur
- Peeters & Pichal, nog tot en met vrijdag 29 juni van 9 tot 11 uur op Radio 1
 
 

Related posts:

  1. Peeters & Pichal presenteren ‘De 10 geboden van de welgemanierde terrasbezoeker’
  2. Peeters & Pichal vindt meest diverse Vlaming
  3. Word drie dagen reporter voor Peeters & Pichal
  4. Bel de burgemeester in Peeters & Pichal
  5. ‘Bel de burgemeester’ in Peeters & Pichal wordt verlengd