De tachtig zomergasten van Radio 1... en een veelbelovende sportzomer

De tachtig zomergasten van Radio 1... en een veelbelovende sportzomer

Dinsdag, 26 juni 2012 - 22u53

Vanaf zaterdag 30 juni zit Radio 1 in een zomermodus. Wat hoort daar zeker bij: goede gesprekken met tachtig boeiende praatgasten uit allerlei hoeken van de samenleving, in onder meer Friedl’, een zomer in boeken, Touché en Sonar 1000.

Ook in de vakantie volgt Radio 1 de actualiteit op de voet en zitten de sportliefhebbers op de eerste rij bij de vele grootse sportevents deze zomer. Verder heel veel goede muziek om het ultieme zomergevoel op te wekken. In augustus blaast Raymond Stroobant nieuw leven in het bijzonder succesvolle Pilipili met een extra large versie.
 
SONAR 1000: de zomer door met 1000 onmisbare songs – Elke weekdag van juli en augustus van 9 tot 11 uur
In Sonar 1000 presenteren Evert Venema en Luc Janssen vanaf 2 juli 1000 essentiële en opvallende platen die in de zomerse iPod van de luisteraar niet mogen ontbreken. Muziek uit alle genres, zonder beperkingen. De ultieme 1000 platen worden gekozen door een panel van 10 muziekfreaks. Soms eigenzinnig, vaak verrassend en via het Radio 1 online-forum van harte voor discussie vatbaar: de Sonar 1000.
Arno, Frank Vander Linden, Isolde Lasoen, Jan Hautekiet, Jef Neve, Jimmy Dewit (Dj Bobby Ewing), Jürgen Beckers (muziekredactie Humo), Lieve De Maeyer, Marcel Vanthilt en Raymond Stroobant ( muziekproducer Radio 1) leggen hun selectie dagelijks uit.
 
FRIEDL’, een zomer in boeken – Elke zondag van juli en augustus van 9 tot 10 uur
In juli en augustus krijgt Friedl’ Lesage een panel van 10 enthousiaste lezers naast zich. Zij prijzen hun favoriete vakantielectuur aan. Elke zondag komt een andere categorie zomerliteratuur aan bod: de perfecte strandliteratuur, de ideale trein- en vliegtuiglectuur en de betere stadsliteratuur. In de categorie rugzakliteratuur hebben lichtgewichten een streepje voor. En voor een vakantie in eigen straat kan de betere huis-tuin- en keuken literatuur volstaan. Wie op reis trekt om zichzelf te herontdekken, vindt zijn gading wellicht in ‘de midlife literatuur’, maar ook de ‘voetsporenliteratuur’ opent misschien de deuren naar nieuwe oorden.
 
De 10 tipgevers die elke zomerse zondag uw reiskoffer vullen met boeiende boeken:
Kristien Bonneure, jarenlang journaliste op de radionieuwsdienst (Oost-, Centraal Europa en balkan-kenner) en nu redacteur bij de VRT-cultuursite Cobra.be. Mark Schaevers, journalist bij Humo, auteur en boekenrecensent Maja Wolny, conservator van het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Maja heeft Poolse roots en hield zeven jaar lang de boekenwinkel Post-Viadrina open in Gent, gespecialiseerd in Slavische en Oost-Europese publicaties. Eric Rinckhout, cultuurjournalist bij de krant De Morgen en schrijft over literatuur, beeldende kunst en architectuur. Hij is al jaren gefascineerd door Willem Elsschot, waar hij twee boeken over schreef. Hij is ook de co-auteur van boeken over beeldende kunst. Annelies Beck, Radio 1 – presentatrice, journaliste en schrijfster. Groeide op tussen de boeken. Haar debuutroman Over het Kanaal verscheen in 2011. Jos Geysels, voormalig Agalev-politicus, ex-voorzitter van Boek.be en huidig voorzitter van 11.11.11. Boekenrecensent voor De Morgen en werkt mee aan het rondreizend boekenprogramma Uitgelezen. Lien Van De Kelder, actrice( Thuis, Zone Stad) en juriste. Vult de wachttijd op de set vooral met spannende lectuur. Lieven Vandenhaute, radio- en televisiemaker (Radio 1: presentator van Nieuwe Feiten.) Gerda Dendooven, illustratrice en schrijfster van kinder- en jeugdboeken en theaterstukken. Barbara Rottiers, Radio 1- presentatrice, schrijfster van kinderboeken en bedenker van de verhalenmachine The Storysnapper.
 
TOUCHE, een goed gesprek over de dingen des levens – Elke weekdag van juli en augustus van 11 tot 13 uur
45 gasten, 3 presentatoren, 2 maanden, 1 studio. Dit is Touché. Tijd voor die versnelling lager. Tijd voor een goed gesprek. Over het leven. Over dromen die zijn uitgekomen. Over wensen die blijven liggen. Over mooie herinneringen. Over cruciale momenten die zijn bijgebleven en het leven in een andere richting duwden. Over successen. Over twijfels, voortdurend knagend aan het zelfvertrouwen. Een goed gesprek dus. Elke dag, een hele zomer lang. Koen Fillet, Kobe Ilsen en Friedl’ Lesage (zie foto) nemen afwisselend hun gasten mee voor een mooie middagrit van twee uur.
 
Met vijfenveertig wijzen, knap in een rij en één per dag. Uit alle hoeken van het land en met een diverse achtergrond. Met één ding gemeen: de passie voor het leven en de ‘goesting’ om er het mooiste van te maken. De 45 gasten van Touché: Carl De Keyzer, Goedele Liekens, Piet Van Eeckhaut, Chris Lomme, Walter Zinzen, Paul Devroey, Jan De Smet, Bruno De Wever, Lies Lefever, Paul Dujardin, André Bergen, Pascal Verbeken, Bert Kruismans, Hilde Van Mieghem, Wilfried Martens, Wannes Capelle, Edel Maex, Gerda Dendooven, Peter Vandenbempt, Alain Winants, Jan Peumans, Tom Waes, Stijn Coninx, Guy Vanhengel, Kristien Hemmerechts, Paul Verhaeghe, Hugo Broos, Erik De Soir, Isabelle Albers, Filip Blondeel, Thomas Hertog, Lia Van Bekhoven, Louis Tobback, Mustafa Kör, Naima Charkaoui, Eva Brems, Milow, Hans Rieder, Rik Van Cauwelaert, Rachida Lamrabet, Wim Helsen, Saskia De Coster, Jean Blaute, Ilse Beyers en Elke Geraerts.
 
FESTIVOX, de Vox-hitlijst in een zomerse festivaloutfit – Elke zaterdag van 9 tot 11 uur
De Radio 1-luisteraars kiezen hun favoriete concerten uit de zomerfestivals in ons land. Dat levert elke week een top-30 van de populairste groepen en artiesten op de Belgische festivalpodia. Bij Radio 1 is het elke zaterdagochtend festival-time zonder parkeer- of fileproblemen. Gooi wat gras in je keuken, zet je zonnebril op én Festivox. Lotte De Caluwe en Freek De Smedt presenteren afwisselend. En ze sluiten op zaterdag 1 september de festivalzomer af op Radio 1 met een extra lange uitzending van Festivox: Festivox XL, van 9 tot 13 uur.
 
DE ZOMERCOLLECTIE, de muzikale catwalk van Radio 1 – Elke zaterdag en zondag vanaf 30 juni van 11 tot 13 uur
Muziek, muziek en nog eens muziek: dat is De zomercollectie van Radio 1. Hits uit binnen- en buitenland. Toppers in alle genres, maar soms ook minder voor de hand liggende songs in een kleurrijk, zomers jasje. Klassiek van snit, maar af en toe met een gedurfde toets. De muzikale catwalk van 2012 heeft meer dan één verrassing in petto.
 
PILIPILI XL, een trip down memory lane, zonder het heden uit het oog te verliezen – Van zaterdag 11 augustus tot zaterdag 2 september van 13 tot 18 uur
Jarenlang heeft Pilipili de avonden van Radio 1 gekleurd. Het begon al met het karakteristieke kenwijsje, het resultaat van heel wat knip- en plakwerk met flarden uit een song van de Braziliaan Carlinhos Brown. Die kwam dan ook geregeld aan bod in het programma dat doelbewust muzikale schotten en grenzen negeerde. Naast klassieke pop en rock werden uiteenlopende genres als blues, soul, funk, folk, jazz, country en wereldmuziek gedraaid. Uiteraard kregen de nieuwe releases de aandacht die ze verdienden, maar er werd ook gretig in het verleden gegraaid. Daar liggen immers nog heel wat (vergeten) parels. Songs waarvan de titel je niet meteen iets zegt, maar wanneer je de intro hoort komen de herinneringen spontaan weer boven.
 
Pilipili kon op heel wat waardering rekenen. Ook muzikanten hielden ervan en beloonden het in 2001 met een Media Zamu Award. Samensteller Raymond Stroobant blaast elke zaterdagmiddag van augustus het programma nieuw leven in. In een super de luxe uitvoering, want Pilipili XL loopt van 13 tot 18 uur. Een avontuurlijke muzikale reis vol verrassingen aan de hand van ervaren gidsen als Michael Robberechts, die er al bij was toen het programma op 2 december 1996 voor het eerst in de ether ging, en Wouter Mattelin die de ploeg later vervoegde.
 
SPORZA, een drukke maar veelbelovende sportzomer
Sporza volgt de grote sportieve ontmoetingen van deze zomer op de voet: na het EK voetbal dat zijn finale kent op zondag 1 juli, is er het wielrennen. Gert Geens en Tom Vandenbulcke brengen elke dag van 13 uur tot 18 uur verslag uit van de Ronde van Frankrijk in Sporza Tour op Radio 1. Christophe Vandegoor en Carl Berteele staan garant voor deskundig commentaar. Met de dagelijkse Tourquiz van Gert en Tom vallen voor de luisteraars heel wat mooie prijzen te winnen, zoals reizen naar de Tour en fietsen.
 
Sporza volgt uiteraard ook de Olympische Spelen op de voet. In Sporza Olympia op Radio 1 overloopt Steffy Merlevede tijdens de Spelen elke dag van 13.00 tot 14.00 uur de hoogtepunten van de sportieve voormiddag en blikt ze vooruit op de wedstrijden die later die dag op het programma staan.
 
Van 19.00 tot 23.00 uur is het de beurt aan Bart De Raes en Bart Schols, die in Sporza Olympia op Radio 1 verslag uitbrengen van de hoogtepunten na 19.00 uur, met veel live-verslaggeving van de wedstrijden die op dat moment plaatsvinden. Ook buiten die uren houdt Sporza de luisteraars op de hoogte, met flitsen van alle wedstrijden waarin Belgen aantreden.
 
Meer info: www.radio1.be
 
 

Related posts:

  1. De tachtig zomergasten van Radio 1
  2. Annemie Peeters vanaf het najaar naar de weekend-ochtend op Radio 1
  3. Holland Doc Radio duikt in de sportzomer
  4. De (sport)plannen van Radio 1 Sportzomer voor dit weekend
  5. De (sport)plannen van Radio 1 Sportzomer voor dit weekend