Zondag in Vroege Vogels: bijen, knutten en een natuurspeeltuin

Zondag in Vroege Vogels: bijen, knutten en een  natuurspeeltuin

Vrijdag, 22 juni 2012 - 15u15

In de uitzending van deze week: Knutten, natuurspeeltuin, bijen, Rio+ 20, planten & voicemail, Mart & kampioenen in de natuur.

Spelen in het wild
Wie een ruig dagje uit wil met de kinderen kan vanaf nu naar de natuurspeeltuin op Tiengemeten. Met 4,5 ha de grootste van Nederland en vol boomstammen, blubber, beesten en bloemen. 
 
Natuurmonumenten wil zoveel mogelijk kinderen spelenderwijs kennis laten maken met natuur. Kinderen worden hier uitgedaagd tot bewegen, ontdekken, ontmoeten en creativiteit. 
Speelnatuur Tiengemeten is ontworpen door Sigrun Lobst, die eerder landelijke bekendheid kreeg met haar ontwerpen voor de Speeldernis in Rotterdam. Lobst: ‘Het gebrek aan groen om te spelen wordt steeds nijpender. Ook in de politiek en de media hoor je er steeds meer over, en terecht. Een groeiende groep ouders zoekt groene, natuurlijke speelplekken bewust op. Ze vinden het belangrijk dat kinderen buiten spelen en willen dat hun kinderen contact hebben met natuur, met seizoenen, met natuurlijke uitdagingen.’ 
 
Natuurlijke voicemail
Het klinkt vreemd, maar insecten laten via planten voicemail-berichten achter in de bodem. Dat hebben onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen ontdekt. Plantenetende insecten blijken informatie op te slaan in de vorm van bodemschimmels. 
 
Eerder ontdekten de onderzoekers al dat insecten in en boven de grond kunnen communiceren via een plant. Zo gebruiken ze de plant eigenlijk als een telefoon. Als er ondergronds insecten aan het eten zijn van de plant, dan zenden de bladeren bovengronds signalen uit. Nieuw onderzoek laat zien dat er signalen opgeslagen worden in het bodemleven als insecten planten aanvreten. En dat toekomstige planten op die plek de boodschap oppikken en doorseinen.
 
 
Presentatie: Menno Bentveld
 
‘Vroege Vogels’, zondag 24 juni om 08.00 uur op Radio 1
 
Foto: VARA / Rogier Veldman
 

Related posts:

  1. Zondag in ‘Vroege Vogels’: Tuinreservaten
  2. Zondag in Vroege Vogels: de inktzwarte toekomst van de mensheid volgens de Club van Rome
  3. Zondag in Vroege Vogels: dieren in de kou
  4. Vroege Vogels – Biodiverse tuinreservaten in opkomst
  5. Zondag in Vroege Vogels