Vanaf 4 juni op Eén: 'De ochtend'

Vanaf 4 juni op Eén: 'De ochtend'

Woensdag, 30 mei 2012 - 07u05

Eén brengt vanaf maandag 4 juni elke weekdag tussen 6 en 9 uur het Radio 1-programma De ochtend op televisie. Wie graag meteen mee is vanaf ’s morgens vroeg, kan dat voortaan niet enkel via radio, maar ook via tv.

De ochtend is al jarenlang een vaste waarde in de journalistieke wereld en bepaalt mee de nieuwsagenda van de dag. Eén wil met dit extra aanbod de kijkers de kans geven nog beter geïnformeerd aan de dag te beginnen. Voor Radio 1 en VRT Nieuws betekent het een bevestiging dat dit ochtendprogramma een sterkhouder blijft.
 
De ochtend is de opvolger van Voor de dag en is sinds zijn start begin september 2007 een vaste waarde op Radio 1. En een niet te missen afspraak voor al wie graag mee is met wat er in de wereld gebeurt, dichtbij en veraf. Dit nieuws- en duidingsprogramma leent zich uitstekend om er ook boeiende ochtendtelevisie van te maken.
 
Diane Waumans, nethoofd van Radio 1: “ Radio 1 is helemaal gewonnen voor dit nieuwe tv-verhaal. De ochtend zit boordevol nieuws, beweging, veel 'va-et-vient', spanning, met zelfs af en toe een cliffhanger. Presentatoren en gasten mogen allemaal gezien worden. Genoeg ingrediënten voor boeiende ochtendradio en -televisie voor alle mensen met grote nieuwshonger. U kijkt toch ook? ”
 
Meteen mee op Radio 1 en Eén
De Eén-kijker is net als de Radio 1-luisteraars vanaf maandag 4 juni meteen mee met de belangrijkste nieuwsfeiten van de dag. Op een moment dat er nog geen Journaal is, bedient Eén met De ochtend op Eén de nieuwsgierige kijker op zijn wenken.
 
Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén, is blij met de samenwerking: “ Als grootste net van Vlaanderen is Eén voor vele honderdduizenden mensen een belangrijke bron van nieuws en informatie. Met onze Journaals hebben we nu al vier keer per dag een vaste nieuwsafspraak met de kijkers, maar we vinden het belangrijk om hen ook ‘s ochtends meteen te informeren over de actualiteit. We konden ons daarvoor geen betere partner wensen dan De ochtend, sinds jaar en dag de ochtendlijke nieuwsreferentie in Vlaanderen. Alle beleids- en opiniemakers komen er aan het woord en niet zelden maakt De ochtend mee het nieuws. Voortaan kunnen de kijkers dat alles live en vanop de eerste rij volgen op Eén, en dat al vanaf 6.00 uur ’s ochtends. Zo volgt Eén nog meer dan vroeger een hele dag lang het ritme van de actualiteit.”
 
De ochtend wordt afwisselend gepresenteerd door vier presentatoren- twee duo’s: Lisbeth Imbo en Jonas Muylaert en Sara Van Boxstael en Bert Rymen. Het programma krijgt dus geen inhoudelijke facelift, alle sterktes blijven behouden:
 
Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws: “De Ochtend zet al jaren de toon van de dag. Nu we het programma op Eén uitzenden, halen we de band aan met de vroege TV-kijker. Bovendien kunnen we op deze manier ook quotes mét beeld vlotter verwerken in het Journaal, op deredactie.be, in Terzake en andere. Dat past volledig in onze visie van het optimaliseren van de nieuwsflow over alle redacties heen. We hebben geïnvesteerd in multicam in perfecte beeldkwaliteit, een belangrijke vooruitgang.”
 
Verrijking
In en rond de Radio 1 –studio zijn de voorbije weken een aantal veranderingen aangebracht die van het radioprogramma ook aantrekkelijke televisie moeten maken of die daarvoor technisch nodig zijn.
 
Wat biedt De Ochtend op Eén?
 
- De gesprekken met de gasten kunt u live en integraal volgen. Extra’s camera’s zorgen ervoor dat de gesprekken optimaal in beeld komen.
- De kijker krijgt ook een zicht op de ‘green room’ waar de gasten bij aankomst op de nieuwsvloer ontvangen worden in afwachting van het gesprek.
- Op het scherm wordt ook tekst weergegeven. Zoals de opmerkelijkste quotes uit de gesprekken, het nieuwsoverzicht van de kranten, hoofdpunten van het ochtendnieuws, update van het weer en het verkeer tijdens de ochtendspits, een vooruitblik naar wat verderop in De ochtend zit, tweets en reacties via sociale media op onderwerpen of gesprekken.
- Televisie is beeld, dus ook foto’s van items of verslagen van de reporter ter plaatse, kunnen meegegeven worden in beeld indien relevant.
 
De ochtend, elke dag van 6 tot 9 uur op Radio 1
De ochtend op Eén, elke werkdag van 6 tot 9 uur op Eén
 
Foto: VRT – Bert Reymen
 

Related posts:

  1. Vanaf maandag bij Radio 1: De klas van De Ochtend
  2. De ochtend – live in het MAS
  3. De ochtend van Radio 1 stopt de honger
  4. Bert Rymen nieuwe presentator van De Ochtend op Radio 1
  5. De ochtend van Radio 1 richt zich op innovatie