Zaterdag in TROS Kamerbreed: de Europese specialisten uit de Tweede Kamer

Zaterdag in TROS Kamerbreed: de Europese specialisten uit de Tweede Kamer

Vrijdag, 11 mei 2012 - 16u07

In TROS KAMERBREED van zaterdag 12 mei zijn te gast: Harry van Bommel (SP), Gerard Schouw (D66) en Henk Jan Ormel (CDA). De Europa-specialisten uit de Tweede Kamer.

‘Op Europadag is tijdens het CDA-debat het woord Europa niet eens genoemd! Visie op EU hoort bij het CDA!’ Dit twitterde CDA-er Henk Jan Ormel afgelopen woensdag, op Europadag. Europa stelt een begrotingseis van 3%, hierdoor is het kabinet gevallen, een Kunduz-akkoord gesmeed en de kandidaat CDA-lijsttrekkers hebben het er niet eens over, is zijn verontwaardiging.

‘Omdat het 9 mei, de dag van Europa is, zal ik voor één keer de pluspunten van de EU noemen.’ Deze tweet is van Harry van Bommel. De SP, de partij van het NEE tegen Europa in 2005. De SP wordt groot volgens de peilingen, wil misschien wel een keer meeregeren en Europa is daarom niet langer het monster van 7 jaar geleden.

En Gerard Schouw twittert dat hij schoolklassen bezoekt om les te geven over Europa: ‘Niet best, maar heel belangrijk’ stelt hij.

Europa bepaalt de begrotingsnorm, ooit door Nederland als eis gesteld voor verregaande Europese economische samenwerking. Nu is het een issue bij de verkiezing van 12 september in ons land. De Grieken gaan massaal de straat op om te protesteren tegen de keiharde bezuinigingen. De Fransen hebben nu een nieuwe socialistische president, waardoor ook daar een minder strenge koers zal worden gevolgd. En ook de Spanjaarden vrezen ten onder te gaan aan de strenge Europese regels. Over Europa, het geld en de verkiezingen praat Margriet Vroomans met deze Europa-specialisten uit de Tweede Kamer.

Presentatie: Kees Boonman en Margriet Vroomans.
 
 
TROS KAMERBREED, uitzending zaterdag 12 mei, Radio 1 – 11.04 uur

Related posts:

  1. De onderwerpen van TROS Kamerbreed op zaterdag 7 april
  2. De onderwerpen van TROS Kamerbreed op zaterdag 17 maart
  3. De onderwerpen van TROS Kamerbreed op zaterdag 31 maart
  4. De onderwerpen van TROS Kamerbreed op zaterdag 21 januari
  5. De onderwerpen van TROS Kamerbreed op zaterdag 28 januari