De uitreiking van De Gouden Boekenuil bij de VRT

De uitreiking van De Gouden Boekenuil bij de VRT

Donderdag, 12 april 2012 - 17u36

Op zaterdag 5 mei wordt in Gent De Gouden Boekenuil, de opvolger van De Gouden Uil, uitgereikt. De VRT heeft in de aanloop van die uitreiking op al haar platformen aandacht voor de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen.

Cobra.be zal de volledige uitreikingsceremonie online streamen en publiceert vanaf 15 april een uitgebreid dossier over de prijs. Op Radio 1 praat Friedl’ Lesage met juryvoorzitster Phara de Aguirre. Op Canvas stellen de vijf genomineerden zich volgende week voor in korte portretten.
 
Op zaterdag 5 mei bepaalt een vakjury van Vlaamse en Nederlandse literaire recensenten, voorgezeten door Phara de Aguirre, wie de winnaar wordt van De Gouden Boekenuil 2012. De genomineerden zijn Bittere bloemen (Jeroen Brouwers), Grip (Stephan Enter), Zomerhuis met zwembad (Herman Koch), Het voorseizoen (David Pefko) en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten (Dimitri Verhulst). In de aanloop van de prijsuitreiking heeft de VRT zowel online als op televisie als op de radio aandacht voor De Gouden Boekenuil. 
 
Momenteel kunnen boekenfans op Cobra.be al kennismaken met de publieksjury. op 28 februari konden de honderd juryleden hun boekenpakket afhalen in de Gentse Handelsbeurs. Cobra.be was erbij en polste bij enkelen onder hen naar hun motivatie en hun literaire voorkeuren. Het verslag van die avond kun je vinden via www.cobra.be/cm/cobra/boek/120301-sagouden_boekenuil_lezersjury
 
Vanaf 15 april vinden Cobra.be-surfers de portretten die Canvas gemaakt heeft van de vijf genomineerde auteurs, aangevuld met extra beeldmateriaal en quotes. 
 
Een week voor de proclamatie polst Cobra.be naar de mening van enkele leden van de publieksjury over elk van de vijf genomineerde boeken.
 
Op zaterdag 5 mei is de uitreikingsceremonie van De Gouden Boekenuil live te volgen via streaming op Cobra.be en dat vanaf 20 uur.
 
Na de uitreiking heeft Cobra.be-literatuurrecensent Johan De Haes een interview met de winnaar of winnaars (als de vakjury en de publieksjury een ander boek bekronen). De interviews zijn de dag erna integraal te bekijken op Cobra.be.
 
Op zondag 29 april ontvangt Friedl’ tussen 9 en 10 uur Phara De Aguirre die dit jaar de juryvoorzitster is van De Gouden Boekenuil. Daarom brengt Phara een week voor de feestelijke uitreiking van de Gouden Boekenuil, speciaal de vijf boeken mee die genomineerd zijn en stelt ze elk boek uitgebreid voor.
 
Op zaterdag 5 mei streamt ook Radio 1 live de uitreiking via radio1.be.
 
Op maandag 7 mei praat Ruth Joos met de winnaar van De Gouden Boekenuil 2012
 
Canvas stelt de vijf genomineerden voor De Gouden Boekenuil voor met een auteursportretje van maandag 16 tot vrijdag 20 april. In een kort interview stelt de auteur zijn werk voor:
maandag 16 april, 22.55 uur: Herman Koch 
dinsdag 17 april, 22.55 uur: Dimitri Verhulst
woensdag 18 april, 22.20 uur: David Pefko
donderdag 19 april, 22.55 uur: Stephan Enter
vrijdag 20 april, 22.20 uur: Jeroen Brouwers
 
De portretjes worden in de weken van 23 en 30 april herhaald op dezelfde uren maar in een andere volgorde.
 

Related posts:

  1. Longlist Gouden Boekenuil bekend
  2. Uitreiking gouden plaat finalisten AVRO Junior Songfestival
  3. Joos, Friedl’ en Cobra.be hebben een boon voor Boon
  4. De Gouden Ster voor nieuws van het jaar gaat naar de regeringsvorming
  5. Prijs van de Vlaamse Gemeenschap Culturele verdienste, Cobra.be op de eerste rij