Zondag in Vroege Vogels: eieren leggen, grasvliegen, de waterpieper en koudwaterkoraal

Zondag in Vroege Vogels: eieren leggen, grasvliegen, de waterpieper en koudwaterkoraal

Vrijdag, 6 april 2012 - 14u26

In deze uitzending: Eieren leggen, grasvliegen, de waterpieper en koudwaterkoraal.

De kunst van het eieren leggen: Waarom komen sommige vogeleieren niet uit en andere wel? Bioloog Arnold van den Burg zoekt al meer dan vijftien jaar naar het antwoord op deze vraag. Zo ontdekte hij dat eieren van sperwers soms mislukken als de kwaliteit van het voedsel is afgenomen.

De grasvlieg: Hij zoemt niet, steekt niet en is maar een paar millimeter klein. Maar áls ie er is, dan ook met duizenden tegelijk: de grasvlieg. Hij overwintert graag in huis en dat vinden mensen niet fijn.

De waterpieper is weer roze: De meeste trekvogels verdwijnen in het najaar naar het warmere zuiden, maar de waterpieper vliegt juist vanuit Midden-Europa naar bijvoorbeeld Nederland om te overwinteren.

Het koraal van het koude water: In Amsterdam is deze week een groot internationaal symposium over koraal. Niet over de beroemde tropische riffen, maar over het veel minder bekende koudwaterkoraal, dat leeft tot wel 1000 meter diep. Volgens koralenonderzoeker Marc Lavaleye van het NIOZ zijn deze riffen hotspots voor de biodiversiteit.

 
Presentatie: Menno Bentveld en Janine Abbring
 
'Vroege Vogels', zondag 31 maart om 08.00 uur op Radio 1
 
Foto: VARA / Rogier Veldman

Related posts:

  1. Zondag in ‘Vroege Vogels’: mosselen begluren
  2. Zondag in ‘Vroege Vogels’: scholeksters
  3. Zondag in ‘Vroege Vogels’: muggenonderzoek
  4. Zondag in Vroege Vogels: dieren in de kou
  5. Zondag in Vroege Vogels: de canyon, Grondstoffenleenbank en muizen