Op paasmaandag op Radio 1: Zuster Jeanne Devos bij Jan Hautekiet in Touché

Op paasmaandag op Radio 1: Zuster Jeanne Devos bij Jan Hautekiet in Touché

Donderdag, 5 april 2012 - 17u25

Jan Hautekiet legt in Touché zijn oor te luisteren bij een bijzondere gast en zoekt de man of vrouw achter het individu. Op Paasmaandag 9 april ontvangt hij zuster Jeanne Devos, die uitgroeide tot een wereldwijd gerespecteerde mensenrechtenactiviste.

Eredoctor, Nobelprijs-genomineerde, ereburger en drager van het Grootkruis in de Kroonorde. Vier titels verzameld in een persoon: Jeanne Devos. Haar verdienste: uit het niets een vakbondsbeweging uit de grond stampen met maar liefst twee miljoen leden, de National Domestic Workers Movement in India.
 
Jeanne Devos treedt in bij de Zusters van De Jacht omdat ze naar India wil gaan. Als jonge missiezuster vertrekt ze in 1963 naar Madras om er les te geven aan dove kinderen, maar vooral omdat ze zich wil engageren voor uitgesloten groepen. Jeanne Devos richt in 1985 de National Domestic Workers Movement op, een beweging die zich het lot aantrekt van minderjarige dienstmeisjes die onder misdadige omstandigheden huisarbeid uitvoeren. Na 27 jaar telt de beweging zo’n 2 miljoen vrijwilligers in 22 staten, en behartigt de belangen van niet minder dan 90 miljoen huisarbeiders en 45 miljoen kindarbeiders. Onder impuls van haar organisatie komt er in India een verbod op kinderarbeid zowel thuis als in de horeca. Jeanne Devos groeit uit tot een wereldwijd gerespecteerde mensenrechtenactiviste. Ze werd met de dood bedreigd en tegengewerkt, maar zet door, in naam van alle kinderen die nog geen stem hebben. 
 
Touché met Jeanne Devos, Paasmaandag 9 april van 11 tot 13 uur op Radio 1
 
Meer info: www.radio1.be
 

Related posts:

  1. Vrijdag in Kursaal Oostende: Luc Devos en Catherine Mertens
  2. Peeters & Pichal stoppen eind juni, Jan Hautekiet keert terug in september
  3. Radio 1 staat stil bij de overbevolking
  4. Dimitri Vegas en Like Mike warmen op voor Steve Aoki op paasmaandag
  5. Radio Plettenberg: Wouter Deprez achterna in Zuid-Afrika op Radio 1