Nieuw op Radio 1: Closing time Klaas, met Klaas Delrue, zanger van Yevgueni

Nieuw op Radio 1: Closing time Klaas, met Klaas Delrue, zanger van Yevgueni

Woensdag, 4 april 2012 - 13u48

Zanger en muzikant Klaas Delrue is vanaf 10 april presentator op Radio 1. Als boegbeeld van de groep Yevgueni is Klaas helemaal thuis in de Nederlandstalige muziek. En dat zullen de luisteraars horen in Closing time Klaas.

'Nederlandstalig is geen genre'
Klaas Delrue brengt met Yevgueni Nederlandstalige muziek die je niet in één bepaald hokje kan duwen. Een beetje typisch voor zijn generatie, vindt hij. Klaas kruipt nu met heel veel goesting zelf achter de microfoon: 'Deze Closing time zal naar mijn gevoel vooral aantonen dat Nederlands een taal is en geen muziekgenre op zich. Van naamloze volksmuziek, via Jo Leemans, over Boudewijn De Groot en The Scene tot en met 't Hof van Commerce als het ware. Ik wil ze allemaal aan bod laten komen, al ben ik natuurlijk wel in de positie om het één wat vaker te draaien dan het ander.'
 
Kleinkunst op de achterbank
Klaas heeft een brede muzikale smaak die er thuis met de paplepel ingegoten werd. Vader Delrue gaf de liefde voor de kleinkunst en het chanson door aan zijn zoon Klaas: 'Bij ons thuis was Nederlandstalige muziek vaak het compromis voor lange ritten met de auto. Het compromis bestond erin dat wij, vier kinderen op de achterbank-of drie plus eentje in de koffer- één cassette mochten kiezen, waarna mijn vader aan de beurt was. Mijn vader koos in zijn eentje dus evenveel cassettes als zijn verzamelde kroost. Door die autoritten ben ik als kind bij wijze van spreken in een vat kleinkunst gevallen.'
 
Klaas' platenkast
Wat haalt Klaas zeker uit zijn platenkast? 'Door die achtergrond maak ik wellicht andere keuzes dan sommige generatiegenoten. Ik ga voor de klassiekers, maar ook die van vroeger en van na de hoogdagen van kleinkunst in de jaren zeventig. En in Nederland had je in de jaren tachtig ook veel sterke popgroepen. Ik ga heel breed want Nederlandstalig is geen genre op zich. Mijn persoonlijke favoriet zal ik zeker draaien: De Kinderballade van Boudewijn de Groot.'
 
BIOGRAFIE
Klaas Delrue (°1976, Kortrijk) studeerde pedagogie aan de KU Leuven. Klaas is bij het brede publiek vooral bekend als zanger van de groep Yevgueni. De groep liet voor het eerst van zich horen als winnaar van de Nekka-wedstrijd 2002. De groep mengt chansons met kleinkunst en pop en zingt uitsluitend Nederlandstalige teksten. In 2005 staat Yevgueni in het Radio 1-programma Carte Blanche tien weken op nummer één met het liedje Als ze lacht. In 2006 winnen ze de liedjeswedstrijd Zo is er maar één op Eén met hun versie van Laat ons een bloem (Louis Neefs). Welkenraedt is de titel van hun vierde en meest recente album, met de medewerking van Stef Kamil Carlens.
 
Closing time Klaas, vanaf 10 april elke dinsdag van 23 tot 24 uur
 
Meer info: www.radio1.be
 

Related posts:

  1. Nieuwe presentatoren voor Closing time
  2. Schepper & Co Radio: de drijfveren van ds. Klaas Hendrikse
  3. Nieuw Will Tura album ‘Ik Ben Een Zanger’ nu overal verkrijgbaar
  4. An-Sofie Noppe is de beste kleinkunstenaar in de Muziekklas van Radio 2
  5. Nieuwe Mathieu & Guillaume single ontstond bij Radio 2