Ootmarsum centraal in NCRV's Plein 5

Ootmarsum centraal in NCRV's Plein 5

Vrijdag, 30 maart 2012 - 12u53

Het NCRV-programma Plein 5 op Radio 5 Nostalgia besteedt dit seizoen wekelijks aandacht aan streken, steden en dorpen in Nederland. Van het Oldambt in Groningen tot Walcheren in Zeeland. In de week van maandag 2 tot en met donderdag 4 april maart staat Ootmarsum centraal in Plein 5.

In de uitzending van maandag besteedt Plein 5 aandacht aan het Openluchtmuseum Ootmarsum. Rob Meijer is bestuurslid van dit museum en weet alles van de geschiedenis van dit Overijsselse stadje. Dinsdag krijgen we taalles van Ben Kleissen. Hij is lid van de heemkundekring en weet van alles van de oorsprong van het Ootmarsumse dialect. Omdat het vlak voor Pasen is, bekijken we de bijzondere Paasgebruiken in Ootmarsum. Deze beginnen op Goede Vrijdag wanneer de twee nieuwe Poaskearls zich voorstellen aan de bevolking. Paaszaterdag wordt het hout gehaald voor het Paasvuur, dat op Eerste Paasdag 's avonds wordt ontstoken. Hoogtepunt is op beide Paasdagen het traditionele Vlöggeln, waarbij de mensen hand in hand, voorafgegaan door de Poaskearls en onder het zingen van Ootmarsumse paasliederen, door de straten en gebouwen van het dorp trekken. Peter Kienhuis is een zogenaamde Poaskearl en vertelt in Plein 5 erover.

Presentator: Hijlco Span
 
NCRV's Plein 5, maandag 02 april 2012 – 14.00 uur, Radio 5

Related posts:

  1. Volgende week staat ‘De Hondsrug’ centraal in NCRV’s Plein 5
  2. ‘t Gooi centraal vanaf maandag in NCRV’s Plein 5
  3. Het Noorder Koggenland centraal in NCRV’s Plein 5
  4. Veertig bijzondere pleinen in Plein 5
  5. Plein 5 in Urk