Peeters & Pichal: Vlamingen verkiezen permanent de zomertijd

Peeters & Pichal: Vlamingen verkiezen permanent de zomertijd

Zaterdag, 24 maart 2012 - 00u37

6, 4 procent wil af van de wisselingen tussen zomer-en wintertijd. Dat blijkt uit de poll van het Radio 1-programma Peeters & Pichal in samenwerking met de grootste nieuwssites van Vlaanderen.

En 54,5 procent wil liefst permanent de zomertijd, hoewel de wintertijd de tijd was die België hanteerde vooraleer 35 jaar geleden het wisselen van de klok werd ingevoerd. In totaal kwamen 81 781 reacties binnen. Peeters & Pichal maakte op vrijdag 23 maart de resultaten bekend van deze grootste poll van Vlaanderen.
 
De cijfers
Maar 23,6% geeft de voorkeur aan het huidige systeem waarbij de klok twee maal per jaar moet omgeschakeld worden. Ruim driekwart van de stemmen kiest voor één en dezelfde tijd. Vooral het veralgemenen van de zomertijd krijgt de voorkeur. 54,5% wil de zomertijd het hele jaar door. Maar 21,9% wil permanent de wintertijd. De wintertijd was de tijd die we hanteerden alvorens in 1977 het wisselen van de klok werd ingevoerd. Peeters & Pichal wil stellen dat dit geen wetenschappelijk adequate bevraging is. De omvang van de poll en het feit dat alle aparte polls dezelfde trend aangeven, duiden nochtans  op de nodige waarheidsgetrouwheid van deze resultaten.
 
Reacties
 
Peeters & Pichal sprokkelde meteen al wat reacties bij elkaar: 
 
Horeca Vlaanderen: 'Langer licht is langere terrasjestijd.'
 
Mobiliteitsorganisatie VAB: ''s Ochtends langer donker is minder erg. Een studie toonde aan dat mensen ’s ochtends alerter zijn in het verkeer.'
 
Boerenbond: 'Het moderniseren van de landbouw heeft er voor gezorgd dat het wisselen van de klok nog weinig effect heeft.'
 
Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp: 'Poetin voerde de veralgemening van de zomertijd al in. Een populistische maatregel waarmee hij nu lichtjes verveeld zit. Het vergrote tijdsverschil met West-Europa vindt de zakenwereld nu een probleem.'
 
Europees Commissaris Karel De Gucht: 'Een eventuele beslissing over het zomeruur moet gebeuren binnen Europa. Dit is momenteel niet aan de orde. Vanaf 1 april 2012 zouden burgers het thema echter op de agenda kunnen zetten. Vanaf die datum treedt de verordening voor burgerinitiatieven in werking. De Europese Commissie wil initiatieven van burgers onderzoeken als er minstens 1 miljoen handtekeningen uit minstens 7 Europese landen worden ingediend.'
 
Waarom een poll?
35 jaar geleden werd in België de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Tweemaal per jaar wisselt sindsdien de klok en dat stuit nog steeds op weerstand. Het Radio 1-programma Peeters & Pichal wilde weten wat het publiek werkelijk denkt van zomer- en wintertijd en organiseerde daarom de grootste poll van Vlaanderen, samen met de grootste nieuwssites van Vlaanderen. De vraag die ze allemaal stelden, was: Hoe zou u de tijd liefst indelen? Een heel jaar zomertijd, een heel jaar wintertijd of het wisselen tussen zomer- en wintertijd.
 
Aan de poll deden mee: Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Morgen, De Standaard, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Knack, deredactie.be, Radio1, Ketnet en Seniorennet. In totaal kwamen er 81 781 stemmen binnen.
 
Foto: VRT / Bart Musschoot
 
Peeters & Pichal, elke weekdag van 9 tot 11 uur
 
Meer info: www.radio1.be
 

Related posts:

  1. Peeters & Pichal presenteren ‘De 10 geboden van de welgemanierde terrasbezoeker’
  2. Peeters & Pichal: De afvalrace
  3. Neem ’s op-campagne van Peeters & Pichal wint Grand Prix op Eurobest Awards
  4. Peeters & Pichal vindt meest diverse Vlaming
  5. Peeters & Pichal stoppen eind juni, Jan Hautekiet keert terug in september