Peeters & Pichal: Mortsel en Aalst zijn de drukste gemeenten van Vlaanderen

Peeters & Pichal: Mortsel en Aalst zijn de drukste gemeenten van Vlaanderen

Donderdag, 22 maart 2012 - 21u24

Mortsel en Aalst zijn de drukste gemeenten van Vlaanderen en dat zowel in de week als tijdens het weekend. Dat maakte Peeters & Pichal vanmorgen bekend naar aanleiding van hun zoektocht de voorbije week naar de drukste gemeente van Vlaanderen.

Ze deden hiervoor een beroep op de input van de luisteraars én het voertuigvolgsysteem van het bedrijf B-Mobile, dat zorgt voor de verkeersinformatie van de VRT. Grote steden en autosnelwegverkeer werden niet opgenomen in de berekeningen.

De top 5 van drukste gemeenten

De Antwerpse gemeente Mortsel werd het vaakst getipt door luisteraars en blijkt ook volgens de cijfers de drukste gemeente van Vlaanderen. Mortsel wordt op de voet gevolgd door Aalst. De Top 5 wordt volgemaakt met respectievelijk Eeklo, Zaventem, Machelen en Halle. Andere gemeenten die behoorlijk druk zijn: Vilvoorde, Deinze, Asse en Merelbeke.

Wanneer spreken we van een drukke gemeente?

Drukke gemeentes zijn gemeentes die meer dan gemiddeld last hebben van sluip-, spits- of weekendverkeer en waar het op verschillende momenten van de dag en de week druk is. In eerste instantie selecteerden de luisteraars van Peeters & Pichal op basis van hun ervaringen en indrukken een shortlist van 20 kandidaat-gemeentes. Voor deze gemeentes werd gekeken hoe langzaam het verkeer er loopt gedurende een hele weekdag. Deze analyse gebeurde op basis van verkeersgegevens op de onderliggende wegen, dit wil zeggen dat snelwegen niet meegenomen werden. Ook grote steden boven de 100.000 inwoners werden niet meegerekend. B-Mobile ontwikkelde een voertuigvolgsysteem dat permanent overzicht houdt op de drukte op de grote, maar ook de kleinere wegen. B-Mobile werkt met 250 000 voertuigen op 60 000 kilometer Belgische wegen.

Traagheidsindex

Radio 1 selecteerde telkens alle wegen uit het Be-Mobile meetsysteem in een gebied van 16 vierkante kilometer rond het centrum. Daarbij keken ze na hoe vaak de snelheid van het verkeer er vertraagt. Van vertraagd verkeer is sprake als de snelheid er lager is dan 60% van de snelheidslimiet. Wegen met een snelheidslimiet van 70 km/u zijn dus ‘vertraagd’ als de snelheid er trager is dan 42 km/u. Bij wegen met een maximale snelheidslimiet van 50 km/u is dat 30 km/u. De traagheidsindex geeft weer op hoeveel procent van het wegennet de snelheid gemiddeld vertraagd tussen 6u en 22u. Verder staat in de tabel ook weergegeven hoeveel kilometer wegen er hiervoor meegenomen werden.

Opvallende conclusies

Verrassend is de sterke vertragingen in Eeklo. Hier speelt zeker een statistisch effect omdat er minder wegen zijn: slechts 27 km zijn aanwezig in het meetsysteem van 16 vierkante kilometer rond Eeklo. Toch weegt hier de constante drukte over de volledige dag. De vertraging varieert vrij sterk door de dag. Sommige gemeentes hebben typisch last van vertragingen in de spits die voornamelijk door sluipverkeer worden veroorzaakt. Andere gemeentes hebben een eerder constante vertraging door de dag heen. In onderstaande grafiek wordt de evolutie van de traagheid op donderdag 15 maart in een grafiek weergegeven.

Zo valt op dat in Aalst en Zaventem een heel sterk spits-effect speelt. ‘s Avonds is er in Zaventem traag verkeer op meer dan een derde van het wegennet. In Mortsel is er een gelijkmatigere spreiding waar het ’s ochtends vroeg al snel druk wordt en waar ook ’s avonds de drukte lang aanhoudt. In het algemeen zijn gemeentes in de buurt van snelwegen gevoeliger voor spits-effecten.

In het weekend

Ook het zaterdagverkeer is op sommige plaatsen bijzonder druk in Vlaanderen, hoewel op deze dag het woon-werkverkeer vrijwel totaal wegvalt. De volgorde van de drukste gemeentes is lichtelijk anders. Aalst, Mortsel en Eeklo blijven in deze volgorde de hoogste traagheidsindex noteren.

Peeters & Pichal, elke weekdag van 9 tot 11 uur

Meer info: www.radio1.be

Related posts:

  1. Peeters & Pichal: Welke plaats in Vlaanderen verdient een opruimactie?
  2. Peeters & Pichal vijf dagen in bouwput Vlaanderen
  3. Peeters & Pichal: De Afvalrace – Knokke rijft nominatie binnen voor West-Vlaanderen
  4. Generale repetitie van de G1000 in Peeters & Pichal
  5. Peeters & Pichal: De afvalrace