Beeldende kunst wordt muziek op Radio 1 - vanaf 31 maart in Allez Allez

Beeldende kunst wordt muziek op Radio 1 - vanaf 31 maart in Allez Allez

Woensdag, 21 maart 2012 - 11u00

Hoe kunst klinkt op de radio, horen we vanaf zaterdag 31 maart op Radio 1 in een tweede reeks van Kleur in E Mineur. Radio 1 vroeg aan twaalf Vlaamse muzikanten om zich te laten inspireren door een kunstwerk en dan aan het schrijven te gaan. Meuris bijt de spits af, Pieter Embrechts sluit het rijtje af.

Een artistieke kruisbestuiving die twaalf pareltjes van nummers oplevert, gloednieuw en allemaal in het Nederlands. Radio 1 engageert zich voortdurend voor Belgische en Nederlandstalige muziek en geeft geregeld een extra zetje, zoals met deze reeks.
 
Radio 1 houdt de Belgische en Nederlandstalige muziek nauwlettend in de gaten, is voortdurend op zoek naar nieuw talent. Heel wat muzikanten van hier zijn trouwens kind aan huis bij Radio 1 en komen ruim aan bod in Sonar, Exit en ook in Joos. Wouter Mattelin besteedt elke zaterdagnamiddag een volle twee uur aandacht aan hen in Allez Allez.
 
En soms mag dat iets meer zijn. Zo verenigt Radio 1 ervaren en jonge muzikanten in een Radio 1-sessie. Of zet ze nog meer muzikanten aan het componeren om nieuw Nederlandstalig werk te maken, zoals in deze tweede reeks van Kleur in E mineur. Radio 1 zet al die nummers uiteraard ook in de Radio 1- playlist en stimuleert op die manier met veel enthousiasme dit gloednieuwe Nederlandstalige repertoire.
 
Kleur in E-Mineur – een overzicht:
 
31 maart: Meuris – Das Rudel (Joseph Beuys)
07 april: Dez Mona – Champagne Charlie (Nick Andrews)
14 april: Het Zesde Metaal – De herfst van mijn jeugd (Stijn Dierckx)
21 april: Lady Angelina – Deux femmes courant sur la plage (Pablo Picasso)
28 april: Senne Guns – De filmaffiche Cesar van Marcel Pagnol (Antoine Toé)
05 mei: Marcel Vanthilt – Gaston en zijn zuster (Gustave Van De Woestijne)
12 mei: The Boerenzonen op Speed – Argentijnse tango(Hugo Pratt)
19 mei: Hannelore Bedert – Afspraak (Luce)
26 mei: Lalalover – Rustende vrouw (Rik Wouters)
02 juni: Wouter Berlaen – Man met ijzerdraad in tuin (Roger Raveel)
09 juni: Neeka – Come on, play it again nr.9 & nr. 6 (Raoul De Keyser)
16 juni: Pieter Embrechts – Spooning Couple (Ron Mueck)
 
De eerste reeks van Kleur in E-Mineur (2011)
Vorig jaar vroeg Radio 1 aan vijftien Vlaamse muzikanten om een lied te schrijven over een kunstwerk. Daar zijn nieuwe songs uit voortgevloeid waarvan sommige zelfs op cd belandden. Denk maar aan Man in het blauw van De Mens, Hemelsblauw van Mira, Dora Maar van Wigbert en Ophelia van Elisa Waut. Er waren in de eerste editie ook songs van Ronny Mosuse, Spinvis, Axl Peleman, Guido Belcanto, Yevgueni Eva De Roovere, Jan De Smet, Laïs, Fixkes, Kommil Foo en Buurman. Ze inspireerden zich op kunstenaars als Pablo Picasso, Frida Kahlo, Fred Bervoets, Gustaaf De Smet, Sam Dillemans en Francis Bacon. 
 
Kleur in E Mineur, vanaf zaterdag 31 maart in Allez Allez van 13 tot15 uur op Radio 1
 
Meer info: www.radio1.be
 

Related posts:

  1. Start opnames ‘Allez Eddy!’
  2. Muzikale fijnproevers en hun favoriete muziek in Helden op Radio 1
  3. Radio 1 wordt Radio 11 op vrijdag 11 november
  4. Domino, een nieuw platform voor Nederlandstalige muziek
  5. Op 17 maart wordt het startsein gegeven voor De Zwarte Lijst