Radio 1 praat over Syrië, één jaar na de opstand

Radio 1 praat over Syrië, één jaar na de opstand

Maandag, 12 maart 2012 - 22u58

Syrië, waarom? is een initiatief van Radio 1 om de wereld te blijven informeren over de gebeurtenissen in Syrië omdat de waarheid en de mensheid er recht op heeft. Op donderdag 15 maart, dag op dag één jaar nadat de opstand in Syrië begon, keert Radio 1-reporter Jens Franssen terug naar Syrië en hij brengt de hele dag live verslag uit vanuit de regio.

Alle gasten in alle programma's zoeken mee naar de antwoorden op de grote vraag: Syrië, waarom? En wat vinden de luisteraars over de toestand in Syrië?
 
Yves Desmet in De Morgen: 'Syrië =Srebrenica=Rwanda. Een massaslachting waar de wereld binnenkort met schaamte op zal terugkijken zich afvragend waarom niet werd ingegrepen toen het nog kon.'
 
Rudi Vranckx in Reyers Laat: 'Wat is het morele kompas bij zo'n gruwelijke dingen? En dan denk ik alleen maar aan 'mensenrechten' en 'de zoektocht naar de waarheid' en als je dat fnuikt zoals in Syrië, dan ben ik boos. We hebben het niet geweten? In godsnaam, we hebben het wél geweten, we zien het elke dag.
 
Rik Coolsaet in De Ochtend: ' Zoals het er nu uitziet, lijkt het cynisch gezegd een bijna hopeloze situatie, een verdeelde Syrische oppositie en verdeelde internationale gemeenschap, dat neutraliseert zichzelf en diegenen die daar het meest onder lijden zijn de Syriërs zelf.' 
 
Lisbeth Imbo: ' En dus kijkt de wereld toe en doen we niets…?'
 
Oorlog of slachtpartij? Waarom grijpt de internationale gemeenschap niet in? Wat kunnen we nog geloven als er geen betrouwbare getuigen meer zijn? Waarom spreekt niemand van een militair ingrijpen? Precies één jaar na het begin van de opstand in Syrië is de situatie er gruwelijker dan ooit. Als we de berichten mogen geloven. Want dat is nu net het probleem: journalisten worden het land uitgeschoten, letterlijk. En dan is de zoektocht naar de waarheid zoek. En toch weten we met zekerheid dat er zich een humanitaire ramp afspeelt en dat de internationale gemeenschap niets doet.
 
Radio 1 wil gehoord worden
Alle programma's van Radio 1 focussen daarom op donderdag 15 maart op de situatie in Syrië. Reporter Jens Franssen brengt de hele dag door in alle programma's live verslag uit. Radio 1 zoekt antwoorden op de vraag: Syrië, waarom? De grote politieke tenoren, de opiniemakers, de experten, de getuigen en de Syriërs zelf. Allemaal krijgen ze eens stem op Radio 1:
 
DE OCHTEND: Het (geo-)politieke verhaal in zijn context
De ochtend brengt een debat tussen voor- en tegenstanders van een militaire interventie in Syrië. Reporter Jens Franssen brengt verslag uit over de situatie van de vluchtelingen in de grensstreek met Libanon. Jens geeft ook een live update aan de Syrisch-Libanese grens. In De ochtend verder een overzicht van één jaar opstand tegen het Assad-regime, Reinoud Leenders, Midden-Oostendeskundige en Syriëexpert aan de universiteit van Amsterdam geeft antwoord op vragen als: Hoe zit Syrië in elkaar? En in De ochtend ook een persoonlijke getuigenis van globetrotter en Syriëfan Brigitte Vandenberghe. Haar reizen voerden haar vaak door Syrië, maar sinds kort ligt het contact met haar Syrische vrienden stil. Oorverdovend stil.
 
PEETERS & PICHAL: Wat zeggen de Syriërs in België? En hoe moet het Westen reageren?
Een juist zicht krijgen op hoe de situatie in Syrië evolueert is heel moeilijk, maar hoe is dat voor de Syriërs die in België wonen? Hoe komen zij aan hun informatie? Weten zij precies wíe verantwoordelijk is voor wát in Syrië: kennen zij dé waarheid? En kunnen zij vrijuit praten nu zij in België wonen? Peeters & Pichal nodigt daarom Belgische Syriërs uit en luistert naar hun persoonlijk verhaal. Syriërs uit beide kampen, pro-Assad en anti-Assad, want elk heeft een apart verhaal. Wat hebben zij meegemaakt? Hoe kijken zij naar de situatie? En Peeters & Pichal stelt de vraag: hoe moet het Westen reageren op de opstand?
Reageren kan op #SyriëWaarom? en via peetersenpichal@radio1.be
 
JOOS: De impact van de oorlog op de mens
Oorlogsverslaggever Robert Fisk reageert vanuit Beiroet. Tineke Ceelen is directeur van de Stichting Vluchteling in Nederland en volgt de vluchtelingenproblematiek. En in Joos vertelt Jens Franssen over de oorlogsretoriek en de zoektocht naar de waarheid.
 
SONAR: De culturele stemmen
Schrijfster Lieve Joris woonde ooit een half jaar in Syrië. Haar verblijf en ervaringen mondden uit in het boek De Poorten van Damascus. Sonar werpt ook een blik op de Syrische muziekscene.
 
VANDAAG: De grootmachten en economie
Midden-Oostenexperte Brigitte Herremans verdiepte zich in de Syrische kwestie. En in Vandaag ook toelichting van Bert De Vroey over hoe de Verenigde Staten, en meer specifiek de Republikeinen, naar het conflict in Syrië kijken. En hoe reageert president Obama? Vandaag peilt ook naar hoe de andere grootmachten staan tegenover Syrië, meer bepaald China en Rusland met een reactie van Geert Grootkoerkamp en Tom Vandeweghe. Vandaag brengt tot slot ook een reportage van Jens Franssen over de economische situatie in Syrië.
 
Radio 1 wil ook de stem van de luisteraars horen
En Radio 1 roept ook de luisteraars op mee te discussiëren op Twitter via #Syriëwaarom?, via de website www.radio1.be of via www.facebook.com/radio1be
 
Syrië, waarom?, de hele dag op Radio 1
 
Meer info: www.radio1.be
 

Related posts:

  1. Studio Brussel praat met StuBeu
  2. ‘Het Besluit’ de ideale afsluiter van het jaar op Radio 1 en Canvas
  3. Radio 1 wordt Radio 11 op vrijdag 11 november
  4. De ochtend van Radio 1 stopt de honger
  5. Verkiezing ‘Politicus van het Jaar 2011’ live op Radio 1 en NOS Politiek 24