Joos, Friedl' en Cobra.be hebben een boon voor Boon

Joos, Friedl' en Cobra.be hebben een boon voor Boon

Zaterdag, 10 maart 2012 - 00u06

Tijdens de week van 12 maart brengen Ruth Joos en Friedl' Lesage hulde aan Louis Paul Boon. Die zou dit jaar honderd jaar worden. Op woensdag 14 maart trekt Joos door Aalst op zoek naar de herinneringen van Boon in De Boonbegankenis. Op zondag 18 maart herdenkt Friedl' Lesage de schrijver samen met zijn enige zoon Jo Boon.

De 'Voil Jeanetten' zijn nog maar pas uit het straatbeeld verdwenen en Aalst maakt zich al op voor de herdenking van Louis Paul Boon, die dit jaar honderd jaar zou worden. Ook Radio 1 gedenkt de auteur van kleppers als Pieter Daens, De Kapellekensbaan en Mieke Maaike's obscene jeugd.

De Boonbegankenis
Op woensdag 14 maart presenteert Ruth Joos De Boonbegankenis. Daarin trekt televisiemaker en politicus Lucas Vander Taelen, zelf van Aalst, langs de laatste restjes Boon. In De Boongedankenis gaat het van de Kapellekensbaan naar het station, de Grote Markt, de Dender, het kerkhof en weer terug.
 
Friedl' en Jo Boon
Friedl' Lesage herdenkt de schrijver dan weer met een live-uitzending op zondag 18 maart in De Werf in Aalst. Dat doet ze samen met zijn enige zoon Jo Boon. Livemuziek is er van Het Zesde Metaal.
 
Het obscene spel van Mieke Maaike
Online kunnen Radio 1-luisteraars 'Het obscene spel van Mieke Maaike' spelen. Daarmee vallen verschillende prijzen te winnen, waaronder 'De Boon-bladwijzer'. Dat is een unieke bladwijzer in de vorm van een slipje, exclusief voor Radio 1 ontworpen door Muriël Scherre. 
 
OOK COBRA.BE BRENGT HULDE AAN LOUIS PAUL BOON
 
Vanaf donderdag 15 maart, de honderdste geboortedag van Louis Paul Boon, zet Cobra.be een selectie archiefbeelden en geluidsbestanden uit het Boon-archief online. Het wordt een ruime en gevarieerde selectie, waaraan ook een quiz gekoppeld wordt. Daarnaast lanceert het cultuurplatform op 30 maart een online stadskaart van Aalst, met een schat aan mediafragmenten over Boon.
 
Boon-archief
Boon was een BV avant la lettre en dook geregeld op in tv-en radioprogramma’s. Niet alleen over literatuur had hij wat te vertellen, ook over hutsepot of over zijn horoscoop. Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag, dook Cobra.be in dat uitgebreide klank- en beeldarchief van Boon. De oogst is indrukwekkend: uitgebreide portretten en interviews over zijn boeken, stokoude zwart-witbeelden van toen de televisie nog maar net bestond en Boon die in de prijzen viel in Gent en Antwerpen. Of beelden die hij zelf, vijftig jaar geleden, heeft gemaakt van de carnavalstoet in Aalst.
 
Boon-quiz
Al die verrassende fragmenten leveren genoeg stof voor een leerrijke én amusante quiz. Vijf weken lang, tussen 15 maart en 15 april, stelt Cobra.be telkens vijf vragen over Louis Paul Boon. Het antwoord zit altijd in een van de archieffilmpjes. Elke week reikt Cobra.be vijf prijzen uit. En op 15 april zijn er vijf superprijzen voor wie over de hele periode het best gescoord heeft. 
 
Boon-stadswandeling via smartphone en tablet
Voor wie nog meer wil weten van Louis Paul Boon, maakt Cobra.be vanaf 30 maart een mobiele en online versie van de stadskaart van Aalst beschikbaar. De aangegeven wandelingen leiden de liefhebbers langs de plaatsen die een bijzondere rol hebben gespeeld in het leven en werk van Boon. Op de kaart zijn heel wat punten aanklikbaar. Daar zitten telkens foto’s, achtergrondinformatie, audio- en videofragmenten achter verscholen. In de loop van het voorjaar vult Cobra.be de kaart nog verder aan met mediafragmenten. Met de smartphone en/of tablet-pc in de hand herbeleven Boonfans dan onder meer het Aalst van De Kapellekensbaan opnieuw. Ook na het Boon-jaar blijft de online stadskaart beschikbaar.
 
De Boongedankenis: op woensdag 14 maart van 11 tot 13 uur op Radio 1
Friedl': op zaterdag 18 maart van 9 tot 10 uur op Radio 1
 
Foto: VRT – Bart Musschoot
 
Meer info: www.radio1.be en Cobra.be

Related posts:

  1. De Boekendokter van cobra.be op Mind the Book
  2. Cobra.be organiseert voor tweede keer poëziewedstrijd
  3. Cobra.be en De klas van Piet – vanaf 9 januari
  4. Prijs van de Vlaamse Gemeenschap Culturele verdienste, Cobra.be op de eerste rij
  5. Festival Spoken World live op Cobra.be