Zondag in Vroege Vogels

Zondag in Vroege Vogels

Vrijdag, 24 februari 2012 - 18u48

Dit mag je verwachten in de uitzending van deze week: grutto's in aantocht, Rio+20, opgenomen nachtvogels, groene tuin goedkoper, kleine marters en Erwin is vrij.

Honderd dagen tot Rio+20
In juni, nu precies twintig jaar geleden, werd in Rio de Janeiro een grote VN-conferentie gehouden die voor de biodiversiteit en het klimaat van groot belang was én is. ‘Rio 1992’ is in de natuurwereld een magisch begrip. Met de grote Rio+20-top wordt dit jaar het jubileum gevierd. ‘Vroege Vogels’ telt af met Louise Fresco en Hans Opschoor.

Hollandse grutto’s in Spanje
Steeds meer van ‘onze’ grutto’s overwinteren niet meer in Noord- en West-Afrika, maar in Spanje en Portugal. Vooral de natte rijstvelden zijn enorm populair onder de weidevogels. Ze zitten er soms met tienduizenden tegelijk. Dirk Tanger van Landschap Noord-Holland doet op dit moment onderzoek naar de grutto’s in het Zuid-Spaanse Cota Doñana.

Tuinreservaat: de makkelijke tuin
Een natuurlijke tuin hoeft niet veel werk te zijn: met een paar uur per jaar kom je al een heel eind. Het Haags Milieucentrum introduceert de makkelijke tuin. En dat is, voor alle duidelijkheid, géén tegeltuin.

Onderzoek naar kleine marterachtigen
Bunzing, wezel en hermelijn, ze worden steeds minder vaak gezien. Aangenomen wordt dat het slecht gaat met deze zogenaamde 'kleine marterachtigen'. Om vast te stellen of dat echt zo is, is de Zoogdiervereniging een veldonderzoek begonnen.

Presentatie: Menno Bentveld en Janine Abbring

‘Vroege Vogels’, zondag 12 februari om 08.00 uur op Radio 1

Foto: VARA / Rogier Veldman

Related posts:

  1. Zondag in ‘Vroege Vogels’: Tuinreservaten
  2. Zondag in Vroege Vogels: dieren in de kou
  3. Zondag in ‘Vroege Vogels’: het Strawberry Earth Film Festival
  4. Zondag in ‘Vroege Vogels’: mosselen begluren
  5. Vroege Vogels – Biodiverse tuinreservaten in opkomst