Zondag in Vroege Vogels

Zondag in Vroege Vogels

Vrijdag, 17 februari 2012 - 19u09

Dit mag je verwachten in de uitzending van deze week: sneeuwklokjes, snelle spieren, de grote zilverreiger, exoten-expertise, Rewilding Europe en onderbroekenlol.

De Europese Serengeti
Europa moet over een aantal jaar tien grote natuurgebieden hebben met de internationale allure van het Yellowstone Park en de Serengeti. Dat is kortweg het doel van Rewilding Europe. Het gaat om één miljoen hectare nieuwe ‘wilde’ natuur met grote grazers als wilde paarden, Europese bisons, oerrunderen en roofdieren als lynxen, wolven en beren.

Supersnelle vleermuisspieren
Het is het snelste zoogdier ter wereld. Tenminste, qua geluid. Watervleermuizen kunnen tot wel 190 keer per seconde roepen als ze via echolocatie een prooi opsporen. Dat doen ze met de supersnelle spieren van het strottenhoofd. De vleermuis is het eerste zoogdier waarbij deze bijzondere spieren zijn ontdekt.

Regen meten met mobiele telefonie
De straalverbindingen waarmee gsm-masten met elkaar communiceren, blijken bij uitstek geschikt te zijn om regenintensiteit te meten. De hoogfrequente signalen worden verzwakt door regen op het pad van de straalverbinding. Het KNMI en de Wageningen Universiteit maken dankbaar gebruik van de data van telecomprovider T-Mobile.

Meer info: vroegevogels.vara.nl

Presentatie: Menno Bentveld en Janine Abbring

‘Vroege Vogels’, zondag 12 februari om 08.00 uur op Radio 1

Foto: VARA / Rogier Veldman

Related posts:

  1. Zondag in ‘Vroege Vogels’: knoflookpad
  2. Zondag in ‘Vroege Vogels’: scholeksters
  3. Zondag in ‘Vroege Vogels’: Tuinreservaten
  4. Zondag in ‘Vroege Vogels’: vroege zwammen
  5. Zondag in Vroege Vogels: de Natuurgeluiden Top 40