AVRO radioprogramma Opium bestaat 20 jaar

AVRO radioprogramma Opium bestaat 20 jaar

Donderdag, 1 december 2011 - 09u48

Het AVRO radioprogramma Opium bestaat dit jaar 20 jaar. Het is daarmee het langst lopende kunst- en cultuurprogramma van de publieke omroep.

Opium Radio viert het 20-jarig bestaan in een extra feestelijke uitzending op zaterdag 10 december 2011 vanuit de Amstelfoyer in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De presentatie van het programma ligt in handen van Hans Smit.

Prominenten uit de literatuur-, film-, de beeldende kunst- en de theatersector vertellen wekelijks in Opium over hun nieuwste boeken, exposities en voorstellingen. Het radio-cultuurmagazine is in twintig jaar een vaste waarde geworden voor de cultuursector en de luisteraar en kent een lange geschiedenis met markante presentatoren, als Matthijs van Nieuwkerk, Petra Possel, Harmke Pijpers, Tonko Dop en Roeland Kooijmans. Onder meer literair recensent Arjan Peters en cabaretiers Jeroen van Merwijk en Paulien Cornelisse verzorgden de wekelijkse columns. Toen enkele jaren geleden Opium dreigde te sneuvelen vanwege bezuinigingen, ontstond er onder leiding van schrijver Jan Siebelink direct een actiecomité tot behoud van het radioprogramma. In mum van tijd ontving het enkele duizenden steunbetuigingen en bleef het in de lucht. Sinds 2008 presenteert Hans Smit het radioprogramma.

Verhuizing naar de middag

Radio 1 verandert gedurende de jaren en Opium verandert mee. Het programma verhuisde van de avond naar de zaterdagmiddag en dat vroeg om een andere dynamiek. Meer dan voorheen is Opium een cultuurmagazine waarin gesprekken, recensies, reportages, live muziek en rubrieken elkaar afwisselen. Eindredacteur Carla Valentin: ,,Het Nederlandse culturele landschap is enorm divers en het aanbod is groot. Waar moet je heen en welke keuzes maak je? Opium is de gids door de wekelijkse cultuuragenda, zodat je weet wat de moeite waard is en wat je zeker niet mag missen.’’

Opium TV

Behalve op de radio wordt Opium sinds 2008 ook op televisie uitgezonden. De presentatie van het tv-programma ligt in handen van Cornald Maas. Met de komst van Opium op tv wordt sinds 2008 bij belangrijke evenementen gekozen voor een crossmediale aanpak met titels als Opium op Oerol, Opium op het Theatergala, Opium op de Uitmarkt en de Opium verhalenwedstrijd.

20 jaar Opium Radio, zaterdag 10 december van 14.30 tot 16.30 uur bij de AVRO op Radio 1

Related posts:

  1. AVRO radioprogramma Opium bestaat 20 jaar
  2. 30 jaar Oerol gevierd in AVRO Opium
  3. Liesbeth List in Opium TV en Ellen Pieters in Opium Radio
  4. Ontwerper Wim Crouwel te gast in AVRO Opium op Radio 1
  5. AVRO Opium op het Theatergala