Maria Goos in Opium TV en bandoneonspeler Daniel Vedia in Opium Radio

Maria Goos in Opium TV en bandoneonspeler Daniel Vedia in Opium Radio

Vrijdag, 18 november 2011 - 15u21

Opium, de culturele talkshow van de AVRO met presentator Cornald Maas op Nederland 2, ontvangt deze week scenarioschrijfster Maria Goos. Opium Radio is elke zaterdag te horen op Radio 1, de presentatie is in handen van Hans Smit.

Deze week is onder andere Daniel Vedia te gast, één van de bekendste bandoneonspelers van Argentinië.

Opium TV:

Maria Goos is de meest succesvolle scenarioschrijfster van het land. In het theater is nu haar nieuwste stuk De Hulp te zien waarin twee totaal verschillende werelden elkaar ontmoeten; de bankier en de hulp. Cornald Maas spreekt met haar over oud en nieuw geld en hoe zij aankijkt tegen de bankiers.

Cesar Zuiderwijk leerde drummen op augurkenblikjes en koektrommels. Met Golden Earring en het nummer Radarlove bereikte hij de wereldtop. Nu maakt hij jong en oud enthousiast voor het gevoel van ritme in zijn voorstelling Trommelfluit. Een van zijn leerlingen is chefkok Henk Savelberg van het sterrenrestaurant Vreugd &Rust. Zijn er overeenkomsten tussen drummen en koken op topniveau?

Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé duikt in de wereld van de privéverzamelaar Alfred Bader, die zijn vrouw jaarlijks op haar verjaardag trakteert op werk van een oude meester. De indrukwekkende privécollectie is nu te zien in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Saxofonist Benjamin Herman is groot fan van de jazzformatie Mdungu. Hij introduceert de swingende band die uit vele nationaliteiten bestaat en die over de hele wereld successen boekt.

Opium TV, zaterdag 19 november om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Opium Radio:

De bandoneon dreigt uit te sterven. In Argentinië worden nauwelijks nieuwe instrumenten gemaakt terwijl oude langzaam vergaan. Jiska Rickels’ documentaire El Sonido del Bandoneon toont de strijd om het instrument in leven te houden. Haar film opent het Nederlandse programma van het IDFA. Daniel Vedia is één van de bekendste bandoneonspelers van Argentinië. Hij zal een stuk spelen in Opium.

Live-muziek van Izaline Calister, Julya Lo’ko en Lilian Vieira. Deze drie vrouwen nemen de toeschouwer mee op muzikale reis tijdens hun theaterprogramma Nomads. Ze zingen nummers uit hun geboortestreken Curaçao, de Molukken en Brazilië, maar ook uit Nederland, het land waar ze zich tegenwoordig thuis voelen.

Het dansgezelschap Conny Janssen Danst is jarig. En dat wordt gevierd met de voorstelling Life-Live waarin twee karakteristieke choreografieën van Conny Janssen uit haar twintigjarig oeuvre naast elkaar worden geplaatst.

Opium Radio, zaterdag 19 november tussen 14.30 uur en 16.30 uur bij de AVRO op Radio 1.

Related posts:

  1. Sara Kroos in Opium TV en Gouden Kalf winnaar Nasrdin Char in Opium Radio
  2. Philip Freriks en live jazz in Opium TV en acteur Hans Kesting in Opium Radio
  3. Jan Kooijman in Opium TV en auteur Renate Dorrestein in Opium Radio
  4. Alexander Pechtold in Opium TV en musicalster Jon van Eerd in Opium Radio
  5. Dolf Jansen duikt in de platenkast van en met Maria Goos