Prins van Oranje en Prinses Maxima bij premiere The Sound Of The Bandoneon

Prins van Oranje en Prinses Maxima bij premiere The Sound Of The Bandoneon

Donderdag, 3 november 2011 - 16u53

Op vrijdag 18 november 2011 beleeft in Pathé Tuschinski de Nederlandse documentaire The Sound of the Bandoneón van Jiska Rickels zijn wereldpremière in het bijzijn van Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden.

De film is een gepassioneerd portret van het typisch Argentijnse muziekinstrument de bandoneon. De première van de film is tevens de officiële opening van de IDFA Competition for Dutch Documentary.

The Sound of the Bandoneón (El Sonido del Bandoneón) van Jiska Rickels, maker van onder meer de openingsfilm van IDFA 2006 4 Elements, is opgenomen in de IDFA Competition for Dutch Documentary, waarvoor 14 Nederlandse documentaires zijn geselecteerd. De première van de film is het startschot voor deze competitie.
De 24e editie van IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) vindt plaats van 16 tot en met 27 november.

The Sound of the Bandoneón is een muzikale roadmovie over het instrument dat het meest wordt geassocieerd met passie: de bandoneon. Net als bij de tango gaat er een dramatisch en melancholiek verhaal schuil achter de bandoneon. Het instrument belandde eind 19e eeuw met Duitse immigranten in Argentinië, waar het zich een plek veroverde in de tango- en volksmuziek. Maar de oude instrumenten vergaan en nieuwe bandoneons worden slechts mondjesmaat gemaakt. Nu toeristen ze als souvenir uit Argentinië meenemen, is het voortbestaan van het instrument in gevaar. Eén van de beroemde bandoneonspelers van Argentinië, Néstor Marconi, wordt gevolgd tijdens repetities en concerten in Buenos Aires. Evenals bandoneonist Daniel Vedia die in Noord Argentinië lesgeeft aan arme studenten. De film laat de strijd zien die wordt gevoerd om het instrument levend te houden.

Daniel Vedia zal op 18 november bij de première in Amsterdam aanwezig zijn en na afloop kort optreden. Het Prins Claus Fonds, dat zich inspant voor cultuurbehoud in ontwikkelingsgebieden, zal op deze avond een project voor het behoud van de bandoneon in Argentinië lanceren. De presentatie van de première-avond is in handen van AVRO-presentator Cornald Maas.
Op maandagavond 21 november wordt The Sound of the Bandoneón vertoond in Escape aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Aansluitend geeft Daniel Vedia met Fabricio Aramayo een concert, vergezeld door enkele Argentijns-Nederlandse muzikanten.

The Sound of the Bandoneón is geproduceerd door Selfmade Films en NTVF Producties in coproductie met de AVRO, en is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van het Mediafonds en Stichting Co-Productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBO).
De film wordt in 2012 uitgezonden door de AVRO.

Related posts:

  1. Maartje van Weegen in gesprek met Prinses Maxima
  2. 20 jarig jubileum van Ministry Of Sound
  3. Rapunzel wordt tiende Disney prinses
  4. ‘Radio Oranje Nationaal’ van start
  5. Radio Oranje Nationaal start met Novum Nieuws