Alexander Pechtold in Opium TV en musicalster Jon van Eerd in Opium Radio

Alexander Pechtold in Opium TV en musicalster Jon van Eerd in Opium Radio

Donderdag, 3 november 2011 - 13u20

Opium, de culturele talkshow van de AVRO met presentator Cornald Maas op Nederland 2, ontvangt deze week politicus Alexander Pechtold. Opium Radio is elke zaterdag te horen op Radio 1, de presentatie is in handen van Hans Smit.

Deze week is onder andere acteur Jon van Eerd te gast.

Opium TV:

Alexander Pechtold kennen we vooral als D66 politicus. Maar weinigen weten dat naast de politiek ook de kunst zijn hart heeft gestolen. Cornald Maas in gesprek met de man die kunstgeschiedenis studeerde, een grote voorliefde heeft voor portretten uit de 17e eeuw en dol is op muziek van de Zangeres zonder Naam. Pechtold: “In het nummer Ach vaderlief, toe drink niet meer”, bezingt ze een prangende maatschappelijke kwestie. En laten we wel wezen; in de auto doet die muziek het gewoon goed!”

Jazzliefhebber John Buijsman introduceert Eric Vloeimans. Vloeimans weet uit zijn instrument warme en melodieuze klanken te scheppen. Buijsman onthult dat hij Nederlands beste jazz trompettist ooit adviseerde welke houding het beste bij het spelen past.

Mathilde Willink was een fenomeen in de jaren zeventig. Door haar relatie met schilder Carel Willink en de extravagante creaties van modeontwerpster Fong Leng haalde zij regelmatig de societyrubrieken. Theatermaker Louis van Beek maakte een indringende en ontroerende voorstelling over Mathilde en is samen met Fong Leng in Opium te gast.

Volgens beeldend kunstenaar Jasper Krabbé mogen we de expositie van schilder John Currin in het Frans Halsmuseum in Haarlem absoluut niet missen. Een combinatie van Deense porno, Bob Ross en puur vakmanschap.

Opium TV, zaterdag 5 november om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Opium Radio:

Acteur en musicalster Jon van Eerd heeft een succesvol jaar achter de rug. Vorige week mocht hij de Johan Kaart prijs in ontvangst nemen. De jury roemde vooral zijn betekenis voor de lach in het theater en zijn enorme bijdrage aan het Nederlandse amusement. Onlangs kreeg Van Eerd nog een Musical Award voor zijn rol in de musical ‘La cage aux folles’. Deze weken staat Jon van Eerd in zijn zelf geschreven moordkomedie ‘Kantje Boord’. Hij speelt daarin de rol van accountant Harrie Vermeulen, die zich in de nesten werkt op het jacht van zijn baas.

Muziek is er van Ruben Hein. Zijn debuutalbum ‘Loose Fit’ verscheen vorig jaar op het prestigieuze Blue Note-label. De muziek van Hein is niet in een hokje te stoppen. Hij gebruikt invloeden uit de jazz, soul en pop en stond dit jaar met zijn band onder meer op het North Sea Jazz Festival.

Regisseur Susanne Kennedy maakt al een paar jaar indruk bij het Nationale Toneel met producties als ‘Emilia Galotti’ van Lessing en Jelinek’s ‘Over Dieren’. Vorig jaar ontving ze de Erik Vosprijs voor regietalent. Nu regisseert Kennedy bij NTGent/Het Nationale Toneel ‘De bittere tranen van Petra von Kant’ van Rainer Werner Fassbinder. Petra von Kant is een gevierd modeontwerpster, wreed en manipulatief. Tot ze smoorverliefd wordt op een jong model. De relatie lijdt schipbreuk. Wat rest zijn bittere tranen. De rol van Petra von Kant wordt gespeeld door Els Dottermans.

Opium Radio, zaterdag 5 november tussen 14.30 uur en 16.30 uur bij de AVRO op Radio 1.

Related posts:

  1. Philip Freriks en live jazz in Opium TV en acteur Hans Kesting in Opium Radio
  2. Sara Kroos in Opium TV en Gouden Kalf winnaar Nasrdin Char in Opium Radio
  3. Jan Kooijman in Opium TV en auteur Renate Dorrestein in Opium Radio
  4. AVRO Opium op het Theatergala
  5. 30 jaar Oerol gevierd in AVRO Opium