Eclusief interview met auteur Remco Campert in Opium bij de AVRO

Eclusief interview met auteur Remco Campert in Opium bij de AVRO

Donderdag, 27 oktober 2011 - 17u28

Opium, de culturele talkshow van de AVRO met presentator Cornald Maas op Nederland 2, ontvangt deze week schrijver Remco Campert. Opium Radio is elke zaterdag te horen op Radio 1, de presentatie is in handen van Hans Smit.

Deze week zijn onder andere criticus Arnold Heumakers en regisseur Remy van Heugten te gast.

Opium TV:

Iedere scholier heeft zijn boek op de lijst staan. ‘Het leven is vurrukkulluk’ van schrijver Remco Campert. Nederlands eerste literaire boek waarbij gelachen mocht worden. Zijn bestseller is gekozen voor de campagne ‘Nederland leest’ van 21 oktober tot 18 november. Iedereen die in die periode een boek leent uit de bibliotheek krijgt een exemplaar van deze klassieker. Campert wees interviewaanvragen van belangrijke televisieprogramma’s af, maar in Opium gaat Cornald Maas in gesprek met de oude meester over de kracht van dit bijzondere werk. Onder meer schrijver Ronald Giphart vertelt hoe het boek hem als schooljongen maar ook als schrijver heeft beïnvloed.

Hij is Nederlands beroemdste acteur in Hollywood: Rutger Hauer. Als Alfred Heineken in ‘De Heineken Ontvoering’ speelt Hauer sinds dertig jaar weer in een Nederlandstalige film. Inmiddels is hij 67 jaar oud en de magie blijft! Truus te Selle (die door Hauer zelf werd uitgekozen als zijn tegenspeelster) en schrijfster en bewonderaar Christine Otten proberen de magie te verklaren. Otten: “Rutger is de enige echte filmster die Nederland ooit heeft gehad.”

Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé bespreekt op bevlogen manier het werk van Joep van Lieshout dat momenteel in Eindhoven te zien is.

Jazzliefhebber John Buijsman introduceert Tineke Postma. Voor haar laatste album ‘The Dawn of Light’ is zij genomineerd voor de Edison Jazz.

Opium TV, zaterdag 29 oktober om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Opium Radio:

Zaterdagmiddag wordt ‘De tijd zelf’ gepresenteerd, een onvoltooide roman van Harry Mulisch. Criticus Arnold Heumakers beheert samen met Marita Mathijsen de nalatenschap van Mulisch. Mathijsen en Heumakers brachten de losse delen van De tijd zelf samen en vulden deze aan met dagboekfragmenten.  Vlak vóór de presentatie van het boek schuift Heumakers aan in Opium.

Jean-Marc van Tol is een van de mannen achter Fokke & Sukke.  De komende acht weken leidt hij de kijker rond in de wereld van de strip. In de VPRO-serie Beeldverhaal onderzoekt hij waarom Amerikanen zo gek zijn op superhelden, Japanners dol zijn op manga en hoe het is om dagelijks een strip voor de krant af te leveren.

De AVRO brengt vanaf zondag de jeugdserie Hoe overleef ik..? op televisie, naar de populaire boekenreeks van Francine Oomen. De gloednieuwe serie draait om de puberproblemen van hoofdpersoon Rosa en haar vrienden en familie. Hoe overleef ik..? geeft opgroeiende pubers handvatten om hun puberteit te overleven, door onder meer survivaltips, het visualiseren van Rosa’s fantasieën en het laten horen van haar gedachten. Regisseur Remy van Heugten vertelt alles over de nieuwe televisieserie.

Opium Radio, zaterdag 29 oktober tussen 14.30 uur en 16.30 uur bij de AVRO op Radio 1.

Related posts:

  1. Jan Kooijman in Opium TV en auteur Renate Dorrestein in Opium Radio
  2. Ontwerper Wim Crouwel te gast in AVRO Opium op Radio 1
  3. 30 jaar Oerol gevierd in AVRO Opium
  4. Schrijfster Mensje Van Keulen te gast in AVRO Opium Op Radio 1
  5. Acteur Gijs Scholten van Aschat te gast in AVRO Opium op Radio 1