Sara Kroos in Opium TV en Gouden Kalf winnaar Nasrdin Char in Opium Radio

Sara Kroos in Opium TV en Gouden Kalf winnaar Nasrdin Char in Opium Radio

Donderdag, 20 oktober 2011 - 11u20

Opium, de culturele talkshow van de AVRO met presentator Cornald Maas op Nederland 2, ontvangt deze week onder meer jazz pianist Michiel Borstlap en cabaretière Sara Kroos. Opium Radio is elke zaterdag te horen op Radio 1, de presentatie is in handen van Hans Smit. Deze week zijn onder andere Gouden Kalf winnaar Nasrdin Char en zanger Wouter Hamel te gast.

Opium TV:

Marcel van Dam was diep onder de indruk van het werk ‘De Nieuwe Mens’ van de Russische kunstenaar El Lissitzky. Marcel van Dam: “ik heb zelden de vooruitgang zo mooi verbeeld zien worden”. Hij vroeg zijn vrouw, beeldend kunstenaar Milou Derks, het beeld na te maken maar dat was geen gemakkelijke opgave, Marcel van Dam: “Om van een platte tekening een driedimensionaal beeld te maken is moeilijker dan je denkt, tenminste daar kwamen we snel achter”. Het eindresultaat is nu te zien op de Lissitzky tentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Sara Kroos timmert al een aantal jaren flink aan de weg met haar cabaretprogramma’s. Ze start met een nieuwe show ‘Voor de Leeuwen’. Ze toont zich daarin niet alleen rauw en rafelig, maar ook roerend en kwetsbaar. Sara Kroos: “Ik vind het  veel moeilijker om me in te leven in iemand dan me op iemand uit te leven”. Cornald Maas in gesprek met haar over haar angsten en haar geluk.

Schilder Jasper Krabbé bekeek oude snapshots die kunstenaars vroeger maakten die als studie of ter inspiratie dienden voor hun schilderijen. Zijn bezoek aan het Van Gogh museum in Amsterdam leverde verrassingen, maar ook ontgoocheling op.

Michiel Borstlap is een van de beste Nederlandse jazz pianisten en speelt live in Opium het nummer ‘Levantine’ van zijn nieuwste cd Blue. Een nummer dat hij speciaal componeerde voor zijn pasgeboren dochter.

Opium TV, zaterdag 22 oktober om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Opium Radio:

Wat is dit mooi, wat is dit mooi. Ik heb nog nooit zoiets gezien, het is zo prachtig gedaan. Ik heb tranen op mijn wangen… De ogen van Fania Sorel zal ik nooit meer vergeten.’Dat zei regisseur Ursul de Geer in Opium TV over de voorstelling ‘Branden’ van het RO Theater. ‘Branden’ is een  aangrijpend verhaal over de gevolgen van oorlog, waarin een moeder op zoek is naar haar kind en twee kinderen naar hun vader en broer. Gouden Kalf winnaar Nasrdin Char speelt een van die kinderen, Fania Sorel vertolkt de rol van de moeder.

Verder praat Opium Radio presentator Hans Smit met Eric Vaarzon Morel. Hij is flamencogitarist, maar dat wil niet zeggen dat hij zich slechts tot een muziekstijl beperkt. In zijn voorstelling 'De nieuwe wereld van Don Quichot’ plaatst hij de eeuwenoude ridder in het Nederland van nu en laat hij hem  kennis maken met hip hop, soul, rap en natuurlijk…. flamenco.

Muziek is er van Wouter Hamel. Hij produceerde dit jaar voor het eerst zijn eigen album. Het resultaat mag er zijn want Lohengrin is een ambitieuze, persoonlijke en afwisselende plaat geworden. In Opium speelt hij twee nummers.

Opium Radio, zaterdag 22 oktober tussen 14.30 uur en 16.30 uur bij de AVRO op Radio 1.

Related posts:

  1. Philip Freriks en live jazz in Opium TV en acteur Hans Kesting in Opium Radio
  2. Jan Kooijman in Opium TV en auteur Renate Dorrestein in Opium Radio
  3. Stacey Rookhuizen in Opium TV en schrijver Ronald Giphart in Opium Radio
  4. Uitreiking AVRO Toneel Publieksprijs live bij Opium Radio
  5. Acteur Gijs Scholten van Aschat te gast in AVRO Opium op Radio 1