Jan Kooijman in Opium TV en auteur Renate Dorrestein in Opium Radio

Jan Kooijman in Opium TV en auteur Renate Dorrestein in Opium Radio

Donderdag, 6 oktober 2011 - 12u24

Opium, de culturele talkshow van de AVRO met presentator Cornald Maas op Nederland 2, ontvangt deze week onder meer Jan Kooijman en Gerti Bierenbroodspot.

Opium Radio is elke zaterdag te horen op Radio 1, de presentatie is in handen van Hans Smit. Deze week zijn onder andere theatermaker Wim T Schippers en schrijfster Renate Dorrestein te gast.

Opium TV:

Kathleen, een dansvoorstelling van choreograaf en artistiek leider Ed Wubbe van het Scapino ballet, zorgde 20 jaar geleden voor veel ophef. De klassieker wordt opnieuw uitgevoerd. Jan Kooijman, jurylid van So You Think You Can Dance, zag de voorstelling op elf jarige leeftijd. Later kreeg hij bij het Scapino Ballet ook de hoofdrol in dit stuk. Kooijman blikt samen met Ed Wubbe terug op die tijd en blikt met hem ook vooruit. Is Kathleen ook geschikt voor de kijkers van So You Think You Can Dance?

Wat deed Gerti Bierenbroodspot in het Libië van kolonel  Khadafi? Cornald Maas in gesprek met  de beeldend kunstenaar die zichzelf ook tijdreiziger noemt en het liefste in verre oorden verkeert en zich daar laat inspireren. De oude jazztraditie van de AVRO wordt nieuw leven in geblazen met iedere week een live optreden geïntroduceerd door jazzliefhebber John Buijsman. Deze week is zangeres Kim Hoorweg te gast. Het jonge zangtalent  van 18 jaar heeft inmiddels al drie cd’s op haar naam en brengt met het nummer Solitude wijlen Duke Ellington weer tot leven.

Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé herontdekt de schilderkunst, de techniek en het vakmanschap van Rubens. Volgens Krabbé was Rubens de Warhol van zijn tijd. Zijn schilderijen zijn te zien op de tentoonstelling Rubens, Van Dijck & Jordaens in de Hermitage in Amsterdam..

Opium TV, zaterdag 8 oktober om 22.35 uur bij de AVRO op Nederland 2.

Opium Radio:

In Opium Radio besteedt presentator Hans Smit deze week aandacht aan de nieuwe tragikomedie ‘Het laatste nippertje’ van Wim T Schippers. Schippers maakte in de jaren zeventig een legendarisch toneelstuk met honden: ‘Going to the dogs’ met in de hoofdrol zes herdershonden. Na het succesvolle toneelstuk ‘Wuivend Graan’ met acteurs Titus Muizelaar en Kees Hulst, komt Schippers in zijn nieuwe tragikomedie met dezelfde twee acteurs. Een gesprek met Wim T. Schippers en Titus Muizelaar. Schrijfster Renate Dorrestijn heeft vele boeken op haar naam staan en wordt zowel nationaal als internationaal bejubeld. Haar nieuwe boek ‘De Stiefmoeder’ vertelt over loyaliteitsconflicten binnen een samengesteld gezin. De onlangs overleden Hella Haasse verdiepte zich in de jaren ’80 al in haar oeuvre en typeerde het als ‘vrouwelijke gotiek’. Een genre waarin vrouwen opkomen voor hun rol in de maatschappij.

Ook regisseur Jean van de Velde vertelt over zijn ervaring met de ouder wordende sterren in de film ‘All Stars – Old Stars’, het vervolg op de film ‘All Stars’ uit 1997.

Livemuziek wordt verzorgd door de band Houses.

Opium Radio, zaterdag 8 oktober tussen 14.30 uur en 16.30 uur bij de AVRO op Radio 1.

Related posts:

  1. Philip Freriks en live jazz in Opium TV en acteur Hans Kesting in Opium Radio
  2. Ontwerper Wim Crouwel te gast in AVRO Opium op Radio 1
  3. Acteur Gijs Scholten van Aschat te gast in AVRO Opium op Radio 1
  4. Uitreiking AVRO Toneel Publieksprijs live bij Opium Radio
  5. 30 jaar Oerol gevierd in AVRO Opium