AVRO Opium op het Theatergala

AVRO Opium op het Theatergala

Donderdag, 8 september 2011 - 17u14

Aan de vooravond van de jaarlijkse uitreiking van de ‘Oscars’ van het Nederlands toneel spreekt Cornald Maas in het AVRO kunst- en cultuurmagazine Opium met recente winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or.

De Louis en Theo d’Or zijn al jaren de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. Het zijn, zoals acteur Edwin de Vries zegt: ‘de Gouden Kalveren van het theater’. Joop van den Ende: ‘als een acteur in Nederland deze prijs wint dan is dat Hogeschool, dan heb je iets gedaan dat heel goed is.’ Toch zijn deze prijzen nooit echt bekend geworden bij het grote publiek. Diverse oud-winnaars van de prijs spreken in Opium over het belang én het roemruchte verleden van de prijs. Ko van Dijk die de prijs in ’57 weigerde vanwege een bevoogdend juryrapport, Mary Dresselhuys die uit protest de prijs ooit doormidden brak. Acteurs Petra Laseur en Hans Kesting kijken met ontzag terug naar zelden vertoonde archiefbeelden van deze oud prijswinnaars. En dat zorgt voor ontroering en verrassende uitspraken zoals Petra Laseur over Mary Dresselhuys: ‘ik was eigenlijk nooit zo dol op mijn moeder op toneel eerlijk gezegd. Maar dat was vice versa.’

Opium op Radio 1

Op Radio 1 brengt Opium een uitgebreid live verslag van het Gala van het Nederlands Theater. Presentator Hans Smit vraagt de winnaars om een eerste reactie en spreekt de winnaars van de Louis en Theo d‘Or. Daarnaast ruim aandacht voor de winnaar van de AVRO Toneelpublieksprijs. Deze prijs wordt toegekend aan de theaterproductie die het afgelopen jaar door het publiek het meest wordt gewaardeerd.

Opium op het Theatergala, zaterdagavond 10 september 2011, 22.35 uur Nederland 2
Opium op het Theatergala, zondagavond 11 september 2011, 21.00 uur Radio 1

Related posts:

  1. Uitreiking AVRO Toneel Publieksprijs live bij Opium Radio
  2. 30 jaar Oerol gevierd in AVRO Opium
  3. Ontwerper Wim Crouwel te gast in AVRO Opium op Radio 1
  4. Acteur Gijs Scholten van Aschat te gast in AVRO Opium op Radio 1
  5. Schrijfster Mensje Van Keulen te gast in AVRO Opium Op Radio 1