EO blijft zelfstandig

EO blijft zelfstandig

Woensdag, 18 mei 2011 - 15u51

De EO blijft een zelfstandige omroep en kan van daaruit voluit door met de missie, verwoord in het motto van 'Leef je geloof'. Dat is voor de EO de uitkomst van de onderhandelingen die alle omroepen gezamenlijk voerden en die de NPO vanmiddag bekendmaakte.

Arjan Lock, directeur van de Evangelische Omroep: 'Ik ben dankbaar dat de EO zelfstandig kan blijven. Ik voel dat in deze tijd van secularisatie de ruimte voor het Evangelie overal afneemt. Maar als omroep houden wij een uniek instrument in handen om met die prachtige boodschap naar buiten te treden.' De EO-directeur beschouwt dit als een eerste belangrijke stap. De onderhandelingen gaan nu verder over wat precies de ruimte en bijbehorend budget voor de EO en andere omroepen wordt. Lock geeft alvast aan: 'De EO onderscheidt zich met een heel eigen geluid. Dat verdient erkenning in ruimte en budget.'

Pluriform
De EO is blij met het nu bereikte akkoord. 'Zo blijft een pluriform bestel overeind, waarin wij een van de smaakmakers zijn,' stelt EO-directeur Arjan Lock. En waarin de EO dus haar eigen boodschap onversneden kan blijven uitdragen. 'Dat was overigens voor de andere omroepen geen issue,' aldus Lock. 'Iedereen ziet dat we een geheel eigen en missionair geluid hebben. Ons motto 'Leef je geloof' is verbonden aan al onze programma¹s en aan alles wat we verder doen.'

Leden
De EO is ook uniek in haar band met de leden: 'De betrokkenheid van onze leden is groot. Zij leven mee, bezoeken onze activiteiten, hebben kritiek als ze het ergens niet mee eens zijn en laten het horen als ze iets mooi vinden. Als enige omroep hebben we ook ruim tweeduizend vrijwilligers die zich kosteloos inzetten. Dit bewijst dat wij maatschappelijk een belangrijke rol spelen. Welke andere omroep heeft dat?'

Akkoord in het kort
Het bereikte akkoord omvat de fusie van 6 bestaande omroepen tot 3 nieuwe (TROS-AVRO, VARA-BNN en NCRV-KRO) en het zelfstandig voortbestaan van 3 andere omroepen, waaronder de EO. Ook NOS en NTR blijven als taakomroepen zelfstandig. Minister Van Bijsterveldt kan daarmee tevreden zijn: de lijst omroepen is tot het haar gewenste aantal van 8 teruggebracht.

Related posts:

  1. De visie van de omroepbestuurders over het bestel
  2. De Perstribune live vanuit het zenuwcentrum van de Eredivisie-finale